Annons
X
Annons
X

Svenska kulturinstitut kan få bli kvar

Regeringens planer på att strypa anslagen till kultur- och forskningsinstitut i Rom, Aten och Istanbul orsakade en rejäl proteststorm. På fredagen backade ansvariga ministern Helene Hellmark Knutsson (S). Hon säger nu att det kan bli aktuellt med ”förnyad bedömning”.

[object Object]
**Högre utbildning- och forskningsminister** Helene Hellmark Knutsson (S), 45 år, inkomst 2013: 1.415.000 kronor. Foto: LARS PEHRSON

De svenska Medelhavsinstituten kan bli kvar. Efter att regeringen i budgetpropositionen aviserat att det statliga stödet ska upphöra 2017 – vilket i praktiken innebär nedläggning av instituten – uppstod snabbt en proteststorm. Förslaget fördömdes på så olika ställen, som Aftonbladets kultursida och SvD:s ledarsida, och ett upprop samlade tusentals underskrifter.

På fredagen öppnade forskningsminister Helene Hellmark Knutsson för en omprövning. I en skriftlig kommentar säger hon att regeringen ”tar till sig av kritiken och är beredd att lyssna på de synpunkter som nu framkommer”.

Helene Hellmark Knutsson hade på fredagen inte tid för en SvD-intervju. Men till radions ”Kulturnytt” säger hon att planerna på att strypa anslagen inte bottnar i någon kritik mot Medelhavsinstitutens verksamhet.

Annons
X

– Det är ju så att i en budgetprocess måste regeringen se över alla anslag och det här var ett av de anslag som kom upp i partiförhandlingarna, säger Helene Hellmark Knutsson till ”Kulturnytt”, utan att precisera varifrån förslaget kom.

Enligt budgetpropositionen ska anslaget minska med 12 miljoner 2016, och med 10 miljoner 2017, vilket i klartext betyder att anslagen upphör 2017. Utbildningsdepartementet ansvarar för statens anslag till Medelhavsinstituten. Men det finns inte något underlag för förändringen på utbildningsdepartementet. Konsekvenserna av att strypa anslagen har inte utretts.

– Det här är inte ett skarpt förslag för nästa år och det är mycket möjligt att i den här processen så har inte alla fakta eller konsekvenser blivit fullt belysta, säger Helene Hellmark Knutsson till ”Kulturnytt”.

Medelhavsinstituten, som drivs som stiftelser, är viktiga för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. De är också platser för kulturutbyte och ett ”svenskt ansikte utåt”.

På de tre instituten kom regeringens neddragningsplaner som en blixt från klar himmel.

– Det var som en overklig överraskning, vi började genast fundera på vem som hade kommit fram till idén om nedläggningen och vad den personen kände till om instituten, säger Birgit Schlyter, direktör i Istanbul.

– Jag hade förstått om man sedan länge bett oss att spara pengar, men det här kommer så plötsligt. Inte ens i Italien kan man lägga ned något på två år, säger Martin Olin, vice direktör i Rom.

I budgetpropositionen nämns de strypta anslagen till Medelhavsinstituten i samband med bidrag till EES, en stor naturvetenskaplig forskningsanläggning i Lund. Men enligt Helene Hellmark är det inte ESS som är skälet till neddragningarna på instituten – ”det är inte för att finansiera ESS utan det handlar om en helhet i budgeten”, säger hon till ”Kulturnytt”.

Annons
Annons
X

**Högre utbildning- och forskningsminister** Helene Hellmark Knutsson (S), 45 år, inkomst 2013: 1.415.000 kronor.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X