X
Annons
X

Svenska kronan svagare – “blir en rekordsommar”

Den svenska kronan är svagare än på länge – vilket innebär att fler svenskar semestrar hemma och fler utländska turister kommer hit. Den svenska besöksnäringen kan därför se fram emot en rejäl skjuts i sommar.

– Vi tror att det blir en rekordsommar, säger Björn Arnek, branschekonom på Visita, i Ekonomistudion.

Läs mer om Den svenska kronan
Efter reklamen visas:
Svag krona gynnar besöksnäringen

Enligt besöksnäringens branschorganisation Visita kommer antalet gästnätter i år öka med 350 000-400 000 i Sverige i år, jämfört med i fjol – en ökning med cirka 3,5 procent.

– Det ökar i stort sett varje år, säger Björn Arnek, och fortsätter:

– Hotellen upplever god efterfrågan, konjunkturen är stark, kronan är svag och vi har en positiv trend.

Annons
X

En trend är också att ökningen är starkare bland utländska gäster än bland svenska gäster. Med andra ord: Sverige blir en alltmer populär turistnation. Och den svaga kronan är en stark drivkraft, enligt Björn Arnek.

– Om vi tittar de sista 10 åren, en stark förstärkning av schweiziska franc och dollarn har gett väldigt stora effekter på gästnätter från de länderna, säger han.

Även när det gäller besök från Ryssland syns sambandet, men då åt andra hållet i och med att rubeln har försvagats mot kronan.

– Det har gjort att de ryska gästerna har minskat kraftigt, säger Björn Arnek.

Samtidigt är det fortfarande inhemska resor som är den största inkomstkällan för hotellen. Ungefär 30 procent av gästnätterna är från utländska turister – resten är svenskar. Och när Visita tittar på vad som driver tillväxten som helhet, pekar man ut en global trend som huvudförklaringen.

– Resandet allmänt driver tillväxten. Tittar vi globalt ökar det utländska resandet med 3–4 procent. Och fler och fler kommer till Sverige.

Vi ser också allt fler långväga gäster till Sverige – Kina och Indien är två länder som har ökat kraftigt, enligt Visita. Hur länge trenden håller i sig är svårt att säga, enligt Björn Arnek.

– Men tittar man på Sverige som turistland finns det fortfarande en stor potential att utvecklas.

Det största hotet är en svagare konjunktur.

– Blir konjunkturen sämre kommer det att påverka hotellmarknaden. Men då är det mest affärs- och konferensgästerna som minskar.

Björn Arnek, branschekonom på Visita.
Annons
X
Annons
X

Björn Arnek, branschekonom på Visita.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X