Annons
X
Annons
X

”Svenska Kraftnät missar vår huvudpoäng”

Varje år transporterar elnätet många miljarder kilowattimmar från våra regioner och söderut. Ökningar av detta transportbehov leder till ytterligare miljöingrepp, effektförluster och högre nätavgifter, skriver kommunstyrelsernas ordförande i 33 kommuner i en slutreplik.

Facebooks datacenter i Luleå är den största utländska direkt­investeringen i Sverige hittills, skriver artikelförfattarna.
Facebooks datacenter i Luleå är den största utländska direkt­investeringen i Sverige hittills, skriver artikelförfattarna. Foto: Susanne Lindholm/TT (Arkiv)

SLUTREPLIK | DATACENTER

Den globalt snabbväxande datacenterbranschen kan ge 30 000 nya hållbara jobb i Sverige 2025. För det krävs att etableringarna styrs till områden med gott om förnybar el, norr om elsystemets flaskhalsar. Det var vårt budskap till regeringen i ett öppet brev och i en debattartikel här i SvD Näringsliv.

Regeringen har ännu inte svarat, det har däremot Ulla Sandborgh, generaldirektör på myndigheten Svenska Kraftnät (1/3). Hon ger oss rätt i att det är klokt att etablera förbrukning i norr, nära produktionsöverskottet av el och långt från elnätets begränsade kapacitet kring storstadsregionerna.

Regeringen gjorde rätt när man vid årsskiftet sänkte elskatten för större datacenter. Det betyder att Sveriges stabila elförsörjning och utbyggda bredband kompletteras med ett internationellt konkurrenskraftigt elpris. Mindre lyckat är att reformen utraderar den relativa skattefördel som tidigare har funnits i våra regioner, där stora delar av elproduktionen finns.

Annons
X

Sandborgh skriver att stamnätstariffen redan i dag gynnar förbrukning i norr. Men att detta är ett otillräckligt styrmedel framgår bland annat av medieuppgifter om flera planerade större datacenter söder om elsystemets flaskhalsar.

Varje år transporterar elnätet många miljarder kilowattimmar från våra regioner och söderut. Ökningar av detta transportbehov leder till ytterligare miljöingrepp, effektförluster och högre nätavgifter. Utan kompletterande styrmedel riskerar vi att få se etableringar av stora elförbrukare söderut, som leder till just detta. Ulla Sandborgh måste ha missat denna huvudpoäng, när hon antyder att det verkliga problemet är kommuner som hindrar kraftledningsbyggen.

Med incitament som säkerställer att nya stora elförbrukare etableras nära produktionsöverskottet av befintlig och potentiellt tillkommande förnybar el uppnås störst klimat- och samhällsnytta, ett resonemang som vi utvecklade i vår debattartikel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi riktar återigen uppmaningen till ministrarna Mikael Damberg, Peter Eriksson och Sven-Erik Bucht. Spelar vi våra kort rätt kan datacenterbranschen bli en ny hållbar basnäring som sysselsätter närmare 30 000 personer i Sverige redan år 2025. Men då behöver ni säkerställa att etableringarna sker norr om elsystemets flaskhalsar!

  Kommunstyrelsernas ordförande i 33 kommuner:

  AnnSofie Andersson (S) Östersund

  Anders Häggkvist (C) Härjedalen

  Anna Hed (C) Mora

  Ann-Katrin Järåsen (S) Torsby

  Elisabet Lassen (S) Sollefteå

  Glenn Nordlund (S) Örnsköldsvik

  Johan Söderling (S) Vännäs

  Jonas Andersson (S) Ragunda

  Kjell Öjeryd (V) Sorsele

  Kristina Zakrisson (S) Kiruna

  Kurt Podgorski (S) Malung-Sälen

  Lars Alriksson (M) Gällivare

  Lars Molin (M) Ljusdal

  Lilly Bäcklund (S) Lycksele

  Linnea Lindberg, Åsele-partiet, Åsele

  Lotta Åman (S) Arvidsjaur

  Madelaine Jakobsson (C) Nordmaling

  Maria Söderberg (C) Krokom

  Mathias Haglund (S) Vindeln

  MatsErik Westerlund, Dorotea kommunlista, Dorotea

  Mikael Larsson (V) Överkalix

  Mikael Thalin (C) Orsa

  Patrik Nilsson (S) Robertsfors

  Leif Nord (M) Åre (1:e viceordförande)

  Peter Egardt (S) Älvdalen

  Sten-Ove Danielsson (S) Ånge

  Susanne Hansson (S) Strömsund

  Sven-Åke Draxten (S) Bräcke

  Therese Kärngard (S) Berg

  Tomas Mörtberg (C) Övertorneå

  Tomas Mörtsell (C) Storuman

  Yvonne Stålnacke (S) Luleå

  Åke Nilsson (S) Vilhelmina

  Annons
  Annons
  X

  Facebooks datacenter i Luleå är den största utländska direkt­investeringen i Sverige hittills, skriver artikelförfattarna.

  Foto: Susanne Lindholm/TT (Arkiv) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X