Svenska kostråd genom historien

Tallriksmodellen togs fram av Scan på 70-talet och togs upp av Livsmedelsverket 1992. Det är den tallriken som många idag förknippar med Livsmedelsverkets kostråd, och det är på den som ett salladsblad eller en potatis plockas bort eller tillkommer. Men historien bakom de officiella kostråden börjar långt tidigare.

Under strecket
Publicerad
En portion enligt tallriksmodellen.

En portion enligt tallriksmodellen.

Foto: TT
Annons

Allt eftersom industrialismen tog över under 1800-talet ökade tillgången till olika sorters mat, vilket ledde till att staten kände sig tvungen att se över vad folket stoppade i sig. De hade haft inflytande över matintaget innan, främst genom tullar och förbud av vissa vissa varor, men det hade aldrig tidigare varit ur hälsosynpunkt.

Efter första världskriget, runt 1920, kom den första riktiga föregångaren till dagens kostråd, berättar Richard Tellström, måltidsforskare och docent som bland annat brukar synas i SVT:s Historieätarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons