Simon Stålenhags senaste bok utspelar sig i Kalifornien men har samma nostalgiska ton som hans böcker om Mälaröarna. "Min grundteori är väl att alla människor är väldigt lika, man delar mycket mer än vad man inte delar”, säger han.
Simon Stålenhags senaste bok utspelar sig i Kalifornien men har samma nostalgiska ton som hans böcker om Mälaröarna. "Min grundteori är väl att alla människor är väldigt lika, man delar mycket mer än vad man inte delar”, säger han. Foto: Simon Stålenhag

Svenska konstnären som Hollywood slåss om

Simon Stålenhag har fått global uppmärksamhet för sina bilderböcker för vuxna, där nostalgiska folkhemsmiljöer invaderas av märkliga maskiner och urtidsdjur. Nu blir hans världar både påkostad tv-serie och Hollywoodfilm.

Publicerad

En robot står på rangliga ben i snön och betraktar sorgset en röd funkisvilla med adventspyntade fönster. En blå glassbil attackeras av två hungriga dinosaurier. En pojke med gul ishockeyhjälm och snowracer på släp stöter på en flock cybernetiskt modifierade vildsvin på en töig stubbåker.

Lill-Tomas hade inte blivit rädd, eftersom han var så bra med djur. Han hade tyckt lite synd om dem för att de skulle behöva gå runt med de där antennerna på huvudet.