Annons
X
Annons
X

Svenska kedjor ställer krav för eget märkeskött

När det gäller de egna märkesvarorna ställer de svenska kedjorna krav på att fodret till grisarna inte innehåller grisdelar. Men när det handlar om andra märken får konsumenten själv ha koll på tillverkaren.

Trots det senaste årets grisdebatt äter svenskarna griskött precis som vanligt - både svenskt och danskt.

Foto: PATRIK LUNDIN / SVD

Avslöjandet om att grisar matas med grisblod och grisfett är bara ett i raden senaste året när det gäller förhållandena kring grisuppfödningen.

Inom Axfood, dit Hemköp och Willys hör, ställer man än så länge bara krav på grisfödan när det gäller den fläskfilé som säljs under Axfoods egna märke. Där har man bestämt att grisarna inte får äta foder som innehåller gris.

Men när det gäller resten av sortimentet av danskt griskött ställer man än så länge inga specifika krav. Nu har dock kedjan börjat undersöka vilka möjligheter det finns att ställa krav på fodret även när det gäller annat griskött som säljs i butikerna.

Annons
X

– Vi undersöker möjligheterna att ställa krav på fodret, men vi vet ännu inte hur vi kommer att agera, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

Också hos Ica ställer man krav när det gäller de egna varumärkena Ica och Euroshopper. Fodret får inte innehålla något animaliskt fett eller blod. Mellan 25 och 30 procent av det grisköttet är danskt, resten svenskt.

– Det är i våra egna varumärken som vi själva kan ta ansvar, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

När det gäller annat danskt griskött från Danish Crown säger Johanna Stiernstedt att Danish Crown själva har uppgett att det grisfett och blod som finns i köttet är ”en mycket begränsad del” av fodret.

På Coop hänvisar man till ursprungsmärkningen som visar vilket land köttet kommer ifrån och säger bara att man följer regler och praxis i respektive land.

Men trots rapporter om grisar som ligger kvar döda i sina stior på svenska gårdar och som står så tätt att de biter varandra i svansarna, fortsätter svenskarna att äta griskött.

Varken Axfood, Ica eller Coop har märkt av någon minskning i försäljningen av griskött, varken svenskt eller danskt.

På Coop säger dock informationschef Magnus Nelin att efterfrågan på ekologiskt griskött ökat rejält. Dock utan någon minskning på annat griskött.

Annons
Annons
X
Foto: PATRIK LUNDIN / SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X