Annons
X
Annons
X

Svenska kändisar startar eget flygbolag

Rauk Air är namnet på ett nybildat flygbolag med bas i Fårösund. Bland delägarna finns kändisar som författaren Håkan Nesser och advokaten Thomas Bodström. Det skriver Gotlands Allehanda.

[object Object]
Thomas Bodström.

Håkan Nesser, Thomas Bodström och Jan O. Karlsson ska till våren kunna pendla mellan Stockholm och Bunge i eget flygplan. Det var i somras som sju driftiga företagare och boende på norra Gotland bildade aktiebolaget Rauk Air. En av dem var Jan O. Karlsson, pensionär med ett långt förflutet inom topp-politiken och sedan många år deltidsboende på Fårö.

– Egentligen är det konstigt att inte idén kommit tidigare, Fårösund har ju en utmärkt flygplats, säger Jan O. Karlsson till Gotlands Allehanda.

Han har arbetat med utvecklingsfrågor för norra Gotland och Fårö och tvekade aldrig att sätta igång.

Annons
X

– Man måste våga prova. Vi har tittat på ekonomin och det är ingen stor risk vi tar, säger han till den gotländska tidningen.

Från de 7 pionjärerna som startat bolaget har antalet delägare vuxit till 20 stycken. I dag finns både författaren Håkan Nesser och advokaten Thomas Bodström med i flygbolaget.

– Jag tog kontakt med Thomas och det var aldrig någon tvekan att han skulle vara med. Håkan Nesser är ju på Furillen, det är roligt att de är med, säger Jan O. Karlsson till Gotlands Allehanda.

Håkan Nesser vill inte kommentera sin inblandning i bolaget när Gotlands Allehanda når honom.

– Jag tycker det är kul, säger han och hänvisar sedan till styrelsen.

Idén med det lokala flygbolaget är att man enkelt ska kunna resa mellan Bunge och Bromma. Men även att på kort tid nå andra destinationer i Europa. Jan O. Karlsson och hans familj tillbringar en tredjedel av sin tid i huset på Fårö. Det tenderar att öka. Från hans lägenhet på Söder i Stockholm tar det 20 minuter med taxi till Bromma. Ytterligare 15 minuter incheckning och en timme i luften med startväntan på flygfältet inräknat, sedan har man fast mark i Bunge under fötterna.

– Vi slipper bilresan från Visby till Fårösund. Fem bilar tur och retur den sträckan motsvarar bensinen flygplanet drar, ungefär 50 liter. Det är båda två riskmoment, min fru var med i en olycka på vägen till Fårösund där bilen blev skrot, säger Jan O. Karlsson.

Gotlands Allehanda skriver i artikeln att Jan O. Karlsson även har planer att samarbeta med ett annat flygbolag och erbjuda bland annat rundflygningar, events och taxiflyg. Via hemsidan ska man även kunna boka flygresor till exempelvis Baltikum och Tyskland.

– Vi gör inte det här för att bli rika, vi vill i första hand ordna våra egna transporter, säger Jan O. Karlsson.

QUIZ
Vilket land kommer flygbolaget från?

Annons
Annons
X

Thomas Bodström.

Bild 1 av 3

Håkan Nesser.

Bild 2 av 3

Jan O. Karlsson.

Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X