Annons
X
Annons
X

Svenska IS-krigare i video: "Ska slakta människor"

En propagandavideo med svenska terrorister i IS-läger i Syrien har publicerats på sociala medier. Filmen tros vara inspelad 2013 och flera av de medverkande döda.

– Kolla här, svenska terrorister. Ska ut och kriga. Döda människor, slakta människor, säger en person i videon.

Hotet mot Sverige
[object Object]
Skärmbild ur videon.

I filmklippet som sprids i sociala medier och ursprungligen publicerats på appen Telegram från ett konto för svenska jihadister, syns flera svenskar som tros ha dött i strid för IS.

Filmen visar flera svensktalande män som förbereder sig för strid och som även deltar i stridigheterna. I en scen hörs skottlossning i bakgrunden och en av dem ropar ”är du skjuten?”.

I en annan scen filmar en av männen med en kamera medan de andra runt omkring sitter och gör i ordning sina vapen. Personen som filmar säger:

Annons
X

– Kolla här, svenska terrorister. Ska ut och kriga. Döda människor, slakta människor!

De som står runt omkring skrattar och instämmer.

– Slakta människor! Allahu Akbar.

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan, har filmen troligtvis spelats in för några år sedan och han tror sig kunna identifiera minst två av personerna som är med i videon, som nu är döda.

Han menar att det kan röra sig om en hemmagjord video och ingen som kommer officiellt från IS.

– Det verkar vara en amatörvideo, dels har den ingen officiell logga som de flesta IS-filmer, dels är det lite av en hemmaproduktion. IS är betydligt skickligare än så när de gör sina filmer, säger han och tillägger:

– Det är troligen ett sätt att få fler svenskar att åka ner, men det syns att filmen är gammal och kunde kanske använts 2013 eller 2014 men har mindre effekt i dag.

Omkring 20 svenska terrorister har dykt upp i olika propagandafilmer för IS genom åren enligt Ranstorp.

– Men det är ganska ovanligt och filmerna är inte så ofta på svenska. Den första filmen kom i november 2012 då individer på klingande göteborgska appellerade till folk att komma ner. Det är lite samma tema i den här – äventyr, brödraskap, maskulinitet. De ser sig som IS lejon.

Drygt 300 svenskar tros ha rest till Syrien och Irak sedan 2012, men antalet förstagångsresenärer halverades i fjol enligt Säpo. Det finns också indikationer på att antalet terrorresenärer minskar, i takt med att IS förlorar terräng och många dödas i striderna.

Annons

Skärmbild ur videon.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X