Svenska Irenes chock: var för stor för att få tävla

Irene Andersen, 54, kom femma i ”Ms Olympia” 2020.
Irene Andersen, 54, kom femma i ”Ms Olympia” 2020. Foto: Björn Larsson Rosvall

Svenska kroppsbyggaren Irene Andersen, 54, fick en ovanlig chans att tävla i USA förra året. Nästan alla tävlingar är nedlagda. Varför ska inte en kvinna kunna ha den karriär Arnold Schwarzenegger haft? frågar sig Irene.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Irene Andersen – i sitt livs form.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Första gången Irene Andersen tävlade var hon 37 år. ”Jag lallade in på gymmet mest för skojs skull och redan efter ett par pass började folk fråga om jag skulle tävla.”

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Irene Andersen är van vid att bli uttittad. ”Men jag är ändå förvånad över att folk reagerar så starkt på hur en annan människa ser ut.”

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Att det internationella förbundet IFBB beslutade att ta bort kvinnlig bodybuilding som gren i de stora tävlingarna kom som en chock för Irene Andersen: ”Jag trodde inte det var sant.”

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera

Att Irene Andersen fick tävla i ”Ms Olympia” kan hon tacka en rik filantrop för. Jake Wood köpte upp hela Olympia-koncernen och återinförde tävlingen.

Foto: Björn Larsson Rosvall

Varför ska inte en kvinna kunna ha den karriär Arnold Schwarzenegger haft? frågar sig Irene Andersen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
Annons

Äckligt. Onaturligt. Är det där en kvinna? Det är kommentarer som Irene Andersen fått under hela sin karriär som kroppsbyggare.

– För fem, sex år sedan var det riktigt illa. Då kunde folk komma fram till mig på gatan och fråga om jag var kille eller tjej, om jag verkligen tyckte det var snyggt att se ut så här och börja klämma på mig. I dag har det blivit lite bättre.

Annons
Annons
Annons