Annons

Svenska idrottsorgan hackade av rysk grupp

En rysk hackergrupp har gjort olagligt intrång i Riksidrottsförbundets (RF) it-system och information kopplad till Svensk Antidopings arbete sprids via en omdebatterad rysk sida. Arkivbild.
En rysk hackergrupp har gjort olagligt intrång i Riksidrottsförbundets (RF) it-system och information kopplad till Svensk Antidopings arbete sprids via en omdebatterad rysk sida. Arkivbild. Foto: Thomas Winje/NTB Scanpix/TT

En rysk hackergrupp har gjort olagligt intrång i Riksidrottsförbundets (RF) it-system och information kopplad till Svensk Antidopings arbete sprids via en omdebatterad rysk sida.

Informationen handlar mest om mejlkonversationer, men även uppgifter och listor från Svensk Antidopings arbete har publicerats, enligt RF.

Under strecket
TT
Publicerad

"Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskreditera Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att säkerställa alla idrottsutövares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarligaste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers", säger Stefan Bergh, RF:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter misstänks hackergruppen Fancy Bears ligga bakom. Samma grupp har tidigare tagit sig in i databaser som tillhör USA och Kanadas nationella antidopningsorganisationer och även den internationella antidopningsorganisationen Wada.

Annons
Annons
Annons