Svenska hushåll värst på att slänga mat

Svenska hushåll är värst när det kommer till att slänga mat. Matsvinnet bland hushållen är 45 gånger större, jämfört med storkök eller handeln. Den stora knäckfrågan är hur konsumenterna ska förmås att ändra sitt beteende.

Under strecket
Publicerad
Ingvar Karmhed
Foto: Ingvar Karmhed
Annons

Svenska hushåll slänger runt 45 kilo mat per person och år. Det betyder att hushållen är värstingar när det kommer till att slänga livsmedel som hade kunnat gå att äta upp. Motsvarande siffra för restauranger är två kg, storhushåll ligger på ett kilo och även handeln håller sig på samma nivå, ett kilo per person och år.

Ett skäl till att hushållen står för en så stor andel av det totala matsvinnet är att det är i hemmet som flest måltider äts för majoriteten av befolkningen. Dessutom finns viktiga ekonomiska drivkrafter för företag som hanterar livsmedel, så som butiker och restauranger att stadigt minska sitt matsvinn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons