Annons

Svenska hårdrockare älskas av Israel

Svenska metalbandet Sabaton har fått ett uppsving – i Israel. En av bandets låtar handlar om Sexdagarskriget och har blivit en stor favorit bland ungdomar och israeliska soldater.
– Unga israeler har från låten för första gången fått en känsla av stolthet över att vara en del av armén, säger Yishay Schwartz, israelisk musikdistributör.

Publicerad

”I låten Counterstrike låter deras prisande av det israeliska försvarets militära seger under Sexdagarkriget som ett tal som Israels nya representant i FN, Gabriela Shalev, borde använda som försvar för hennes land – om hon var hårig, macho och högljudd”, skriver en reporter på den israeliska tidningen Jerusalem Post.

Sabaton är ett svenskt heavy metal-band från Falun som bildades 1999. Bandets låtar är inspirerade av olika historiska slag i krig, främst från andra världskriget. Låten Counterstrike kom till redan 2005, men det är alltså först nu som den börjat sprida sig och blivit Israels senaste hasbara – ett israeliskt ord som betyder ungefär ”folkets diplomati” och innebär något som ger Israel goodwill utomlands.

Annons
Annons
Annons
Annons