Annons
X
Annons
X

Svenska Gripenplan skickas till Libyen

Sverige ska sända åtta Gripenplan för att delta i den Nato-ledda FN:insatsen över Libyen. Även ett Herculesplan och ett spaningsplan ska sändas ner. Ett regeringsbeslut om att delta fattades i ett extra regeringssammanträde klockan 12 idag.

Uppgifterna om svenskt deltagande i Libyeninsatsen lämnades till SvD.se från flera källor med insyn i beslutsprocessen. Enligt uppgifterna ska Sverige delta med ett förband bestående av tre olika typer av flygplan.

Åtta Gripen-plan, ett Hercules-plan, ett spanings-plan och en personalstyrka på 125 personer. Insatsen skall pågå i tre månader enligt det underlag som regeringen diskuterar.
Här kan du läsa mer om vad beslutet betyder för Sverige.

En proposition med regeringens förslag om att sända denna väpnade styrka utomlands kan lämnas till riksdagen mycket snabbt. Inom riksdagen förbereds en extra kort motionstid på bara en dag. Det innebär att ett riksdagsbeslut kan fattas redan denna vecka.

Annons
X

Att delta i FN-insatsen är i sig politiskt okontroversiellt. Det som är politiskt känsligt är om Gripenplanen ska delta enbart i flygförbudszonen, eller även i skyddet av civilbefolkningen.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ska de svenska planen dock bara användas till att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen och alltså inte delta i stridsinsatser på marken.

Det troligaste är att de åtta Gripen-planen tas ur Nordic Battle Groups flygdivision som är redo och har övat på internationella insatser.

SvD är på plats på F17 i Kallinge där flygdivisionen är baserad. Enligt F17:s informationschef, major Kent Löving har dock ingen information gått ut om att planen ska delta i insatsen.

– Vi har inte fått någon information om det. Jag kan inte säga något mer förrän vi fått den informationen, säger han till SvD:s reporter på plats.

Klockan 14.30 rapporterar SvD.se direkt från statsminister Fredrik Reinfeldts presskonferens.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X