Annons
X
Annons
X

Svenska freds: Chockerande val

Svenska freds och skiljedomsföreningen är mycket kritisk till att USA:s president Barack Obama får Nobels fredspris.

Av TT
(uppdaterad)

– Det är ett chockerande val, säger organisationens ordförande Anna Ek.

– Jag tycker det är ett väldigt konstigt val. Han är en president som bedriver två krig: i Irak och i Afghanistan - och det kan vi inte acceptera, säger Ek till TT.

Ek säger att Obama har gjort många bra grejer, öppnat upp relationen med Ryssland och tacklat internationella problem samt valt att främja globalt samarbete.

Annons
X

– Han engagerar sig även i klimat- och nedrustningsfrågor, säger Ek.

Men är han en fredspresident?

– Tyvärr kan jag inte säga det. Jag hoppas Obama har självinsikt att leva upp till fredspriset, säger Anna Ek.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför fick då Obama priset?

  – Jag tror att man velat uppmuntra och bejaka andan som president Obama står för, säger Anna Ek.

  Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin är mycket förvånad över Nobelkommitténs beslut.

  – Jag blev ganska överraskad måste jag säga. De ansträngningar Barack Obama visat för fred tycker jag i dagsläget inte motsvarar ett fredspris, säger han till TT.

  – Han har visserligen satt ett slutdatum för Irak, men strider pågår fortfarande. Kriget i Afghanistan pågår för fullt, vi har sett väldigt lite resultat av hans Mellanösterninitiativ och Guantanamolägret är fortfarande öppet. Jag hade gärna sett att Obama fått fredspriset om några år när han kunnat visa resultat av sina ansträngningar, nu är det väl tidigt, säger Urban Ahlin.

  Valet av Obama var sannolikt ett försök av Nobelkommittén att påverka Obama när han nu står i begrepp att välja väg i Afghanistan, tror Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Torbjörn Petterson.

  – Kanske är det så de har resonerat i kommittén, att uppnå en fortsatt förändring i fredlig riktning i Afghanistan och den amerikanska utrikespolitiken, säger Pettersson.

  Vägvalet handlar enligt Pettersson om huruvida USA ska fortsätta att prioritera offensivt krig mot al-Qaida eller slå in på ett mer nationsbyggande stöd till Afghanistan.

  – Väljer han fel kan kriget bara bli värre, även om Obama sänt många signaler om att han kommer att välja rätt, bland annat talet i Kairo. Alla måste vara ganska tagna av det här beskedet. Det är ju väldigt modigt att utse en fredspristagare som är en sittande president. Han står just nu inför ett vägval i Afghanistan som kommer att visa om han lever upp till priset eller inte, säger Petterson.

  Enligt Pettersson måste Obama ”ta avstånd från idén om att man kan vinna i Afghanistan genom att jaga terrorister med militär.”

  – Det måste vara den civila återbyggnaden och skyddet av den civila befolkningen som är det övergripande målet. Och där är hans kursändring inte riktigt tydlig ännu, säger Pettersson.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X