Annons
X
Annons
X

Svenska freds: Avbryt samarbetet

Att Sverige hjälpt Saudiarabien i bygget av en vapenfabrik är fruktansvärt, tycker Rolf Lindahl på Svenska freds.

Han kräver att regeringen genast avbryter planerna, och lägger alla kort på bordet.

Avslöjandet om att
Sverige hjälper Saudiarabien att bygga en vapenfabrik förvånar Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Han berättar att han trodde att botten var nådd för några veckor sedan när ISP, myndigheten som ska kontrollera svensk vapenexport, redovisade siffror som visade att Sverige exporterar vapen för 2,9 miljarder årligen till Saudiarabien.

– Men nu ser jag att läget var ännu värre. Det är fruktansvärt. Genom att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien upprätthåller man förtrycket, legitimerar regimen och försvårar en demokratisk utveckling, säger Rolf Lindahl.

Annons
X

Nu förväntar han sig att Sverige genast avvecklar planerna, och menar att det första som regeringen måste göra är att lägga alla kort på bordet och tydligt redovisa vad som hänt.

– Det finns en riksdagsmajoritet för att skärpa vapenexporten, och jag tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen agerar tvärs emot detta. Nu förväntar jag mig att regeringen gör annorlunda, säger Rolf Lindahl.

– Jag tycker att det borde vara en självklarhet att Sverige inte har sådana här avtal med länder som fängslar, som torterar och som mördar sin befolkning som kämpar för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, fortsätter han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X