X
Annons
X

”Svenska fotbollförbundet uttrycker sig helt obildat”

Nu går startsignalen för fotbolls-VM och yran pågår för fullt. Men evenemanget har också en mörk baksida. Det menar människorättsjuristen Parul Sharma.

– Det Fifa och sponsorer gör nu är att stötta Putins pr-apparat och normaliserar en totalitär stat, säger hon i Ekonomistudion.

Läs mer om VM-festen 2018
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-13 05:56 VM i Ryssland

När fotbolls-VM i Ryssland drar igång på torsdagen kantas VM-yran med rapporter om trafficking, utbredd korruption och om slavliknande förhållanden bland byggarbetare.

Något som Parul Sharma, människorättsjurist och expert på mänskliga rättigheter, anser är djupt beklagligt.

– En totalitär stat som Ryssland kan aldrig normaliseras med hjälp av idrotten. Vi ska inte ge odemokratiska länder fotbolls- och idrottsevenemang överhuvudtaget, säger hon i SvD:s Ekonomistudion och menar att fotbollsförbund som Fifa agera annorlunda.

Annons
X

Enligt Parul Sharma är människohandel mycket vanligt vid den här typen av idrottsevenemang. En inhemsk rysk antitraffickingorganisation tittar just nu på flera fall där människor utnyttjats. Organisationen varnar för att trafficking kan öka i samband med fotbolls-VM när runt 1 miljon turister besöker fotbollsspelen.

– Med stora internationella evenemang och många besökare ökar efterfrågan på sexuella tjänster och det är något människohandlare kan tjäna stora pengar på. Det här är en problematik som bara växer i städer där matcherna ska spelas, säger hon och lägger till att hallickar letar aktivt efter tillfälliga lägenheter runt städer där matcher kommer att hållas.

Det är mäktiga ekonomiska intressen som styr under VM i Ryssland. Bland sponsorerna finns 13 svenska stora sponsorföretag.

– I förhållande till detta VM är det för sent att göra något, men man bör approchera fotbollsförbundet till VM i Qatar 2022. Man måste minimera skadorna så långt det går.

Men varför görs inte mer?

– Jag tror att det måste bli ett större tryck från publiken och idrottarna själva. Svenska fotbollförbundet har till och med sagt att man inte har något med detta att göra, vilket jag tycker är helt fel och obildat uttryckt. Det har ju allt med omvärlden att göra, säger Parul Sharma och fortsätter:

– Det Fifa och sponsorer gör nu är att stötta Putins pr-apparat och normaliserar en totalitär stat.

Människorättsjuristen Parul Sharma i Ekonomistudion. Foto: SvD
Vid premiärarenan Luzjniki-stadion i Moskva pågår ett intensivt fixande för att allt ska vara klart till starten av fotbolls-VM på torsdag.  Foto: Wiktor Nummelin/TT
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Annons
X
Annons
X

Människorättsjuristen Parul Sharma i Ekonomistudion.

Foto: SvD Bild 1 av 3

Vid premiärarenan Luzjniki-stadion i Moskva pågår ett intensivt fixande för att allt ska vara klart till starten av fotbolls-VM på torsdag. 

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 2 av 3
Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X