Annons
X
Annons
X

Svenska fotbollförbundet i märkliga storaffärer

Svenska Fotbollförbundets miljardavtal för tv-rättigheterna tycks ha gått i stå. Orsaken sägs vara att de bud som tv-bolagen kommit in med varit betydligt lägre än förbundet hoppats på. Frågan är nu hur Fotbollförbundets omstridde agent, norrmannen Rune Hauge, lyckas knäcka den nöten. Och, inte minst, vad det kommer att kosta förbundet.

Fotbollförbundet tycks samla på sig allt fler ifrågasatta rådgivare i de viktigaste ekonomiska frågorna. I takt med att affärerna och pengarna bara blir större för fotbollförbundet, tycks det gå inflation i den typen av nya förbundsrepresentanter.

Senast ut är pr-konsulten Mikael Albinson, som i branschtidningen Dagens Media avslöjar planerna på att riva nationalarenan Råsunda och sälja namnet på en ny arena till något företag. Enligt artikeln i Dagens Media ska det vara en affär i storleksklassen 10-40 miljoner kronor. Det är en summa som skapar viss skepsis om Fotbollförbundet säljer sig alldeles för billigt.

Mikael Albinson, som är ansvarig för affären, har en historik av att hamna i blåsväder. Mest känd är att han för att ha fått klä skott för pr-firman Riktas och svenska regeringens famösa Sydafrika-resa, en av de absolut största flopparna i svensk pr-historia.

Annons
X

Det ledde till att Rikta gick i konkurs. Han har dock arbetat med både Djurgården och AIK. När han hoppade av från sin arbetsgivare, och tog med sig kunden Djurgården, klassades han av sin tidigare arbetsgivare som ”en skam för pr-branschen”.

Albinsons sätt att sköta lanseringen av den numera havererade AIK-aktien fick blandad kritik. Trots detta tycks alltså dåvarande AIK-aren och nuvarande generalsekreteraren i fotbollsförbundet, Sune Hellströmer, välja att fortsätta att samarbete med Albinson.

Råsunda-frågan är tveklöst en av de ekonomiskt allra största och viktigaste just nu för Svenska Fotbollförbundet. Den enda fråga som konkurrerar ekonomiskt är det högaktuella tv-avtalet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och den anlitade agenten från Norge, Rune Hauge, är i allra högsta grad ifrågasatt.

  Flera norska klubbägare rasar mot Hauge och hans försäljning av tv-rättigheterna för norsk fotboll. Affären gav norska förbundet över 1 miljard kronor, men ska enligt uppgift ha gett Rune Hauge mer än 100 miljoner kronor.

  Fotbollsagenten Rune Hauge fick på 1990-talet sin licens indragen för delaktighet i mutaffären kring Arsenals förre manager George Graham. Det hindrar inte honom från att ha varit inblandad i flera kontroversiella spelaraffärer sedan dess.

  På hemmaplan har Hauge ett rykte i absolut bottenklass.
  Och I Sverige är han alltså den som närmaste tiden måste sy ihop ett nytt tv-avtal för Fotbollförbundet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X