Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Reportage

Svenska företag tror fortfarande på Polen

Polen drar nu upp tillväxtakten med miljardtunga konjunkturstimulanser. Samtidigt möts EU:s största ekonomi i öst av svidande EU-kritik, sänkta kreditbetyg och protester på gatorna. Är det slutet på den polska framgångssagan?

[object Object]
Polen är ett land i förändring. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ändrar lagar på löpande band. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

WARSZAWA. Polens ekonomi växte förra året med 3,6 procent, dubbelt så starkt som den tyska. Men för den nya nationalkonservativa regeringen är det inte nog.

Nya barnbidrag, höjda minimilöner och förstärka pensioner ska få ekonomin att varva upp ytterligare, kanske ända upp mot de 6–7 procent som Polen växte förra gången som Lag och Rättvisa (PiS) satt vid makten under perioden 2005–2007.

Samtidigt växer de politiska riskerna.

Annons
X

I mitten av januari nedgraderades Polens kreditbetyg av Standard and Poor´s (S&P). Beslutet kom som en kalldusch för regeringen i Warszawa.

– En intellektuell blunder, kritiserade en upprörd finansminister Pawel Szalamacha och förutsade att S&P snabbt kommer att få revidera sin syn på Polen.

Marknaderna reagerade starkt på sänkningen av polska statspapper från A minus till BBB plus med negativ prognos. Valutan föll till den lägsta nivån på 4 år och fortsätte efter helgen att tappa i värde.

Sedan dess har även ratinginstituten Fitch och Moody´s för varnat för sämre betyg i spåren av ny bankskatt som uppskattas leda till kostnader på omkring 1 miljard euro i år.

Motiveringen som S&P levererade var ett slag i ansiktet på regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) som har egen majoriteter i underhuset sedan valet den 25 oktober förra året och nu i ilfart klubbar nya lagar.

S&P-direktören Felix Winnekens hänvisade till ny lagstiftning som enligt S&P undergräver författningsdomstolens förmåga att kontrollera regeringen. Samma sak gäller för den nya medielagen som ger regeringen kontroll över de offentliga medierna.

Sänkt kreditbetyg och fallande zloty kom som en kalldusch för Polen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I Bryssel granskas nu de nya lagarna av EU-kommissionen som i värsta fall kan besluta om sanktioner mot Polen. Samtidigt växer en ny proteströrelse fram som de senaste veckorna har samlat tiotusentals demonstranter.

Utländska företag som investerat stort i Polen följer utvecklingen intensivt. Men de flesta avvaktar. Än är det för tidigt att dra slutsatser om den nya politiken.

– Det som händer är naturligtvis inget positivt och jag tror att de flesta, inklusive många PiS-väljare, är överraskade, säger Fredrik Rågmark som är vd för svenskägda sjukvårdsbjässen Medicover som har cirka 7 500 anställda i Polen och en omsättning på närmare två miljarder kronor.

Fredrik Rågmark tror att oron och tvekan kommer att blåsa över, förutsatt att regeringen inte fattar beslut som direkt påverkar marknaden utöver det som redan är känt.

Somliga utländska företag kommer att få det svårare, tror Daniel Larsson, chef för Business Sweden i Warszawa. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Daniel Larsson, som är chef för Business Sweden i Warszawa med ansvar för Polen, Ukraina och Rumänien, konstaterar att svenska företag har börjat ställa frågor. Ingen är skärrad. Men det finns en känsla av att klockan håller på att vridas tillbaka.

– Regeringen har klart uttalat att den ekonomiska politiken ska fokusera mer på polska intressen. Somliga utländska företag kommer att få det svårare, tror han.

Privatiseringarna som räddat många olönsamma statsägda företag lär bli mer sällsynta. I kolindustrin och sjukvården ökar i stället statens inflytande. Samtidigt införs nya skatter för att finansiera Lag och Rättvisas generösa vallöften.

Bankerna som till omkring 70 procent är utlandsägda beläggs med en skatt på 0,44 procent av tillgångarna, och i detaljhandeln drabbas affärer med mer än 250 kvadratmeter försäljningsyta av en 2-procentig skatt på omsättningen. Även här är udden riktad mot utländska ägare som svarar för cirka en tredjedel av marknaden och dominerar bland supermarknaderna.

Hotell Notovel. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Åtgärderna slår omedelbart mot näringslivet och ingen vet om det bara är början. Men samtidigt talar mycket för att den polska ekonomin kommer att generera tillväxt och affärsmöjligheter som få andra länder i Europa.

Här är några av argumenten:

  • Konjunkturen är stark med en förväntad tillväxttakt på minst 3,5 procent i år. Regeringens vallöften ger ytterligare stimulans. Nya barnbidrag på nästan 1 100 kronor per barn, höjda minimilöner och sänkta skatter kommer enligt Bank Credit Agricole att ge en konjunkturskjuts på 0,5 procentenheter under 2016.
  • Till det ska läggas att lönerna kommer att stiga med 3,5–5 procent medan sysselsättningen för närvarande ökar med 1,2 procent på årsbasis. Arbetslösheten sjönk i december med 1,6 procent på årsbasis till 9,8 procent.
Reklam i tunnelbanan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Polen är EU:s största nettobidragstagare och får under perioden 2014–2020 över 85 miljarder euro, mer än 800 miljarder kronor, som ska investeras i infrastruktur, forskning och utveckling samt utbildning. Här öppnas enorma möjligheter för byggnadsindustrin men också för exempelvis tillverkare av järnvägsutrustning.

– En modernisering av järnvägarna hör till de mest prioriterade områden. Det bör gynna Sverige där det finns många starka leverantörer, påpekar exportfrämjaren Daniel Larsson.

Erik Hallgren från det svenska riskkapitalbolaget Oresa Ventures som investerar i servicesektorn lyfter fram satsningen på utbildning som gynnar företag som det just avyttrade läromedelsföretaget Librus som tar fram IT-lösningar för skolor.

– Om det är något som polska familjer satsar på så är det utbildning till barnen och på sjukvård, säger han.

Geopolitiken och Polens utsatta läge som EU:s yttersta gräns mot Ryssland och Ukraina ligger bakom en massiv satsning på det polska försvaret. Under de kommande sex–åtta åren ska försvaret få omkring 270 miljarder kronor för modernisering och uppköp av försvarsmateriel, allt från helikoptrar till missiler och ubåtar.

Här finns stora möjligheter för svenska företag, enligt Sveriges försvarsattaché i Warszawa Claes Nilsson som pekar på att Polen ser Sverige som en ”ledande Östersjönation”. Så sent som förra hösten slöt Polen och Sverige ett ramavtal för fördjupat samarbete inom försvarsområdet.

Rullstolsbunden tiggare utanför H&M i Warszawa. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Saab är ett av många svenska företag som ser stora chanser. Förra året inleddes ett samarbete med det polska varvet Naval Shipyard i Gdynia, bland annat för att kunna vara med i tävlingen när Polen någon gång efter 2020 upphandlar nya ubåtar.

Daniel Larsson nämner också företag som Scania, Volvo Defense, BAE Systems Bofors, Docksta Varvet eller Åkers Krutbruk som tänkbara vinnare när Polen rustar upp.

Byggandet väntas fortsätta att öka när Polen allt mer utvecklas till ett europeiskt centrum för företagstjänster som fakturering eller logistik. Stormästaren här är Skanska som i Polen har över 7 000 anställda och 2014 hade en omsättning på cirka 10 miljarder kronor.

Antalet sysselsatta i företagstjänster har enligt Skanska ökat med 30 procent sedan 2013. Över 70 procent av företagen planerar nu att öka sin kontorskapacitet. Skanska investerar just nu en halv miljard kronor i ett kontorsprojekt i Warszawa.

Samtidigt framstår Polen som mer splittrat och bilden utomlands som solkigare än på länge. Striden med Bryssel gör saken inte bättre,

Men för näringslivet har detta – än så länge – ingen större betydelse. Eller som investeraren Erik Hallgren säger:

– Risker finns. Men chanserna är långt större.

Kulturpalatset i bakgrunden öppnade 1955 och är fortfarande landets högsta byggnad med sina drygt 230 meter. Det uppfördes som en "gåva" från Sovjetunionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Polen är ett land i förändring. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ändrar lagar på löpande band.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 7

Sänkt kreditbetyg och fallande zloty kom som en kalldusch för Polen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 7

Somliga utländska företag kommer att få det svårare, tror Daniel Larsson, chef för Business Sweden i Warszawa.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 7

Hotell Notovel.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 7

Reklam i tunnelbanan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 7

Rullstolsbunden tiggare utanför H&M i Warszawa.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 7

Kulturpalatset i bakgrunden öppnade 1955 och är fortfarande landets högsta byggnad med sina drygt 230 meter. Det uppfördes som en "gåva" från Sovjetunionen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X