Annons

”Svenska företag blundar för övergrepp”

Metall går hand i hand med Sandvik och Atlas Copco när det gäller att blunda för miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter i Ghana.

Under strecket
Publicerad

m Läs mer Läs mer om Ashantis budstrid på Financial Times-sidan sid 9 Det hävdar filmaren Oscar Hedin i ”Uppdrag granskning - vad hände sedan?” på SVT i kväll. I februari visades hans reportage om hur gruvbolag i Ghana, Ashanti heter det största, förstörde mark och vatten och misshandlade människor. Uppmärksamheten kring reportaget gjorde att Sandvik och Atlas Copco, som säljer gruv utrustning till Ashanti, lovade att undersöka situationen på plats. Även det svenska Metallfacket skickade en man till Ghana. Ingen av dem kunde finna några bevis för övergrepp. Men ingen träffade, enligt Oscar Hedin, några representanter för de lokala miljö- och människorättsorganisationerna. - Men facket och företagen har ju gemensamma intressen i detta fall, säger han.

Attac Sverige och Jordens Vänner anmälde Sandvik och Atlas Copco till svenska UD, som ska övervaka att svenska företag följer OECD:s riktlinjer för multinationella företag. I juni ”frikändes” bägge. - Men dessa riktlinjer gäller bara företagens strikt egna verksamhet. Det här fallet handlar ju om de företag som Sandvik och Atlas samarbetar med, säger Oscar Hedin. Han hade förväntat sig mer av företagen, som lovade att de skulle undersöka situationen nere i Ghana. - Vi lever ju ändå i ett nytt milennium, där de här frågorna blir allt viktigare, och där företagen själva pratar vitt och brett om etik och moral. - Om man då åker ned så får man ju bemöda sig om att bemöta människor på ett värdigt sätt och våga träffa båda sidor i en konflikt.

Annons
Annons
Annons