Annons
X
Annons
X

Svenska folket rekordsparar

Svenska hushåll fortsätter att hålla hårt i plånboken. Under andra kvartalet ökade hushållens sparande med 69 miljarder kronor. Spararna flyr börsen till säkrare placeringar. Pengar på bankkontot slår nya rekord. Det visar ny statistik från SCB.

Foto: SCANPIX

Svenskarnas sparande på banken ökade med 50 miljarder kronor under andra kvartalet. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var hushållens totala tillgångar på bankkonton 1 189 miljarder kronor. En stigande oro för den europeiska ekonomin gör att hushållen söker säkrare placeringar.

– Trenden med pengar på bankboken är här för att stanna. Spararna tycker fortfarande att risken på börsen är hög och väljer då ett kontosparande där man ändå tycker att man får avkastning på pengarna, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

• LÄS MER:
”Så sparar svenskarna”

Annons
X

SBAB tillhör de nischbanker som erbjuder en högre sparränta och tydligt märker av trenden. Banken har en sparränta på mellan 3 och 3,25 procent med ett inflöde på sina sparkonton på runt 2 miljarder kronor i månaden. Även Volvo Finans Bank tillhör de mindre aktörer som kniper andelar av hushållens sparpengar med en ränta i storleksordningen 3 procent.

– Idag har vi en inflation på mellan 1 och 1,5 procent. Försök åtminstone få det på sparkontot, annars finns risken att pengarna faller i värde, säger Maria Landeborn.

• LÄS MER:
”Svenska hushåll dåligt förberedda på ekonomisk smäll”

Få av storbankerna kan idag ge en sparränta kring 3 procent eller mer. Storbankerna har tillsammans drygt 800 miljarder kronor av spararnas pengar på vanliga sparkonton. Inlåningen är en viktig finansiering för bankerna och en höjning av sparräntan blir en dyr affär. Swedbank, med drygt 260 miljarder kronor i inlåning från svenska privatkunder, är störst i segmentet i Sverige enligt TT.

– Spararna har börjat rösta med fötterna och jag tror ränteupproret kommer att fortsätta även när det gäller sparande, säger Maria Landeborn.

Trenden att spara mer gör också att de svenska hushållen blir mer försiktiga med att ta nya lån. Enligt SCB:s sparbarometer var låneökningen svagare än vad det normalt brukar vara under ett andra kvartal. Låneökningen har också trendmässigt avtagit de senaste åren.

Hushållens finansiella förmögenhet sjunker. SCB uppger att den finansiella förmögenheten föll med 27 miljarder kronor under perioden. Det beror bland annat på en nedgång på Stockholmsbörsen med 6,5 procent under perioden.

Ett buffertsparande på ett par månadslöner placerat på ett sparkonto är bra och kan användas till oväntade utgifter.

LÄS MER:
”Så här sparar du till drömmen”

• LÄS OCKSÅ:
”Män hyllar sitt eget ekonomikunnande”

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X