Annons
X
Annons
X

Svenska fåglar sätter flygrekord

Tre svenska fåglar har satt nytt rekord i långdistansflygning. Fåglarna, tre dubbelbeckasiner, startade sin höstflyttning vid Ånnsjön i Jämtland och flög sedan med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen non-stop till Västafrika.

Av TT
(uppdaterad)

Den totala flygsträckan var cirka 6 000 kilometer. Enligt forskarna, som följde beckasinerna med så kallade positionsmätare, känner man inte till något annat fall där ett djur färdats så snabbt över så lång sträcka.

Åke Lindström, forskare vid Lunds universitet, säger att fåglarna mycket väl skulle kunna rasta under flygningen ner till Afrika eftersom det finns gott om lämpliga rastlokaler på vägen ner. Men av allt att döma har beckasinerna ”valt” en annan strategi - trots att non-stopflygningen måste vara extremt kostsam och innebära en enorm energiförbrukning.

Fördelarna med att göra flygningen snabbt i ett enda svep kan vara att man undviker rovfåglar och rovdjur under färden.

Annons
X

Efter att ha landat i Nigeria flög fåglarna sedan till regnskogsområdet i Kongo-Kinshasa där de tillbringade vintern. Detta var också en överraskning. Tidigare har dubbelbeckasinens övervintringsområden varit okända men ingen trodde att deras slutdestination var regnskogsbältet.

Dubbelbeckasinen var förr en mycket vanlig häckfågel i Sverige, men förekommer i dag nästan enbart i fjällkedjan.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X