Annons
X
Annons
X

Svenska Electroengine lanserar ny elbil

Det svenska företaget Electroengine presenterar ett nytt system för eldrivning av bilar. Systemet kan användas på både nya bilar och för att konvertera begagnade. Snabb laddning, bra prestanda och räckvidd på 15–20 mil utlovas.

Thomas Bergfjord hävdar att deras demovagn Saab 9-3 Cabriolet ska kunna köras 15–20 mil på en uppladdning. Batterierna kan laddas med 230 eller 400 volt, 10/32 ampere, och laddtiden är 10 timmar.

Electroengine in Sweden AB skräder inte orden när de i veckan presenterar sitt system för eldrift i personbilar. 15–20 mil i räckvidd utlovas och prototypbilen Saab 9-3 Cabriolet ska kunna accelerera 0–100 km/h på 6,3 sekunder, tack vare dubbla synkronmotorer med sammanlagt 335 hk.

Systemet för eldrift är döpt till ”True Electric” och även om man är lite förtegen om alla detaljer ska det röra sig om ett patentsökt koncept för batterihantering. Kapaciteten är på 26 kWh och batteripaketet inkräktar inte speciellt mycket på bilens utrymmen eller användningsområde, om man får tro företagets vd Thomas Bergfjord:

Annons
X

– Många vill fortsätta att köra snygga, praktiska och säkra bilar med bra prestanda samtidigt som de gärna vill välja ett miljövänligare och mer kostnadseffektivt alternativ, berättar Thomas Bergfjord. Med True Electric kan man nu förena elbilens miljövänlighet och låga driftkostnader med de befintliga bilarnas funktion och prestanda. Vi kan till exempel få en SAAB 9-3 att accelerera från 0 till 100 km/h på 6,5 sekunder, nå en hastighet på 180 km/h och köra 15–20 mil på ren el utan att vi förändrat bilen exteriört eller interiört – med både bagageutrymmet och dragkroken kvar.”

**
Enligt Christer Asplund,** som är projektledare på elbranschens intresseorganisation Power Circle, är True Electric en världsnyhet som kan komma att få ett betydande genomslag i bilvärlden:

– Vi kan verkligen tala om ett viktigt steg i ett teknikskifte, säger Christer Asplund. Dessutom är det en nyhet som jag tror är efterlängtad hos bilköparna. Det har talats mycket och länge, inte minst på sajter och forum på nätet, om behovet av en riktigt bra elbil. En bil som kombinerar fördelarna med stora och trygga bilar med god prestanda och eldriftens alla fördelar, både när det gäller miljövinster och lägre driftskostnader. Att det första fordonet som visas är en Saab är extra glädjande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Electroengine har man redan inlett samarbete med fordonstillverkare, både personbilar och andra fordonstyper. Systemet ska kunna byggas in i nya bilar men det ska även vara möjligt att konvertera en befintlig personbil med konventionell förbränningsmotor.

  Mitsubishis elbil klar i sommar automotorsport.se Här är Opels elektriska citybil automotorsport.se

  Pär Brandt

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X