Svenska dykare har hittat ett flygplansvrak öster om Gotska Sandön som av allt att döma är den svenska militära DC 3:a som sköts ned den 13 juni 1952 av ett sovjetiskt jaktplan

Svenska dykare har hittat ett flygplansvrak öster om Gotska Sandön som av allt att döma är den svenska militära DC 3:a som sköts ned den 13 juni 1952 av ett sovjetiskt jaktplan. - DC 3:an bör bärgas, säger Anders Jallai som lett efterforskningarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

En privat svensk sökexpedition har troligen lyckats med det som svensk militär misslyckades med i många år: att hitta och identifiera den DC 3:a som med åtta mans besättning 1952 sköts ned av ett sovjetiskt Mig-plan. Den 10 juni fick operatören ombord på sökfartyget Triad från företaget Marin Mätteknik ett svagt eko från havsbotten. När de senare återkom till samma plats registrerades ekot igen. När besättningen kontrollerade ekot framträdde en tydlig bild av ett flygplan.

En fjärrstyrd undervattensrobot, en så kallad ROV, sattes i vattnet och de tydliga sonarbilder som togs bekräftade att det var DC 3:an. Flera kännetecken visar att det handlar om rätt flygplan: det har svensk nationalitetsbeteckning, på en av bilderna framträder konturerna av en krona. Ovanför dörren sitter en kupolformad antenn, just en sådan -antenn hade DC 3:an som bedrev avancerad signalspaning mot Sovjet. Vraket ligger öster om Gotska Sandön, utanför svenskt territorialvatten, i svensk ekonomisk zon och på internationellt vatten. Djupet är över 100 meter. - Platsen är inte överraskande, den ligger inom zonen för tidigare sökningar och rapporter, säger historikern Carl Douglas, en av ledarna och finansiärerna av expeditionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons