Annons
Reportage

Svenska direktörer var hemliga kurirer

Warszawasvenskarna.
Warszawasvenskarna. Foto: Privat

Svenska direktörer spelade en avgörande roll i stödet till den polska motståndsrörelsen under andra världskriget. Men hittills är Warszawasvenskarnas hemliga kurirverksamhet okänd för många i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Sommaren 1945 kom Sigge Häggberg tillbaka till Warszawa för att inspektera LM Ericssons sönderslagna telefoncentral.

Foto: Privat Bild 1 av 3

I mars 1944 fick Sigge Häggberg en räkning på kostnaderna för sin tid i fängelse i Berlin. En räkning på sammanlagt 9 503 riksmark. 300 var en särskild avgift för dödsstraff.

Foto: Privat Bild 2 av 3

I oktober 1939 tvingades judarna i Polen att bära gula davidsstjärnor och förbjöds att gå på trottoarerna. Sven Norrman fotograferade det.

Foto: Privat Bild 3 av 3

Det var en grupp svenska affärsmän som riskerade livet för att världen skulle få vetskap om vad som hände i Polen. Flera av dem dömdes också till döden av Hitlers värsta domare, säger Staffan Thorsell, författare till boken "Warszawasvenskarna – De som lät världen veta".

Carl Herslow (Tändsticksbolaget), Tore Widén (STAB), Nils Berglind och Sigge Häggberg (LM Ericsson) samt Sven Norrman (Asea). Fem ganska okända svenskar. Detta trots att de fyra förstnämnda dömdes till döden 1942 av Roland Freisler, i boken kallad ”Hitlers mest ökände domare”.

Annons
Annons
Annons