Annons
X
Annons
X

Svenska datorer i mångmiljonhärva

Poliser i bland annat Sverige har beslagtagit datorer i ett omfattande bedrägeri. 960 000 användare ska ha drabbats. Bedragarna ska totalt ha kommit över motsvarande 460 miljoner kronor, enligt USA:s justitiedepartement.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)

Bedrägerierna skedde med hjälp av datorprogram som slog falska larm om att den upptäckt skadlig programvara. Målet var att skrämma användarna till att lämna ut kreditkortsnummer och betala för att lösa de icke existerande problemen med datorvirus.

Utöver tillslaget i Sverige beslagtog poliser även datorer och servrar i USA, Frankrike, Tyskland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

Lettiska myndigheter har fryst minst fem bankkonton som tros ha använts av huvudfigurerna bakom bedrägerierna. Det finns dock inga uppgifter om att någon har gripits i bedrägerihärvan.

Annons
X

Men amerikanska myndigheter uppger att två lettiska medborgare i 20-årsåldern har gripits för ett annat bedrägeri med fejkade antivirusprogram. De placerade en annons för den falska programvaran på en amerikansk tidnings hemsida och misstänks ha lurat till sig sammanlagt två miljoner dollar, cirka 13 miljoner kronor.

Letterna är nu anklagade för flera brott i USA.

Stockholm TT-AFP-Reuters

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X