Svenska chefer får silver och brons

Under strecket
Publicerad
Annons

London. Låt oss glömma VM i fotboll och svenskarnas snabba sorti från tennisen i Wimbledon. När det gäller företagsledande tycks vi ha spelare av Guds nåde.
Namnet Rolf Börjesson kanske inte alla känner till, men han är företagsledandets Henke. Sune Carlsson, vd för SKF, är kanske mer känd. Dessa två herrar har, utan rungande hurrarop, korats som ledare för två av tre bäst skötta företagen i Europa.
På silverplats står Rolf Börjesson, som under sina sex år som chef för förpackningsföretaget Rexam, förvandlat ett typiskt brittiskt företag till en internationell vinstmaskin. Under det gångna året har hans företag ökat aktieägarnas värde med drygt 95 procent.
Det är tidningen Financial Times som tillsammans med FTSE, Londonbörsens ledande aktieindex, räknat ut vilka företag som har haft den största procentuella ökningen i kursvärdet inkluderat investerad utdelning.

– När jag kom var vi ett konglomerat spridda över 150 enheter och 25 procent av vår tillverkning var konsumentförpackningar. I dag är det 100
procent och vi har en omsättning på 3 miljarder pund, 42 miljarder kronor.
Sedan dess har Rolf Börjesson köpt sin gamla arbetsgivare PLM, som han ser som hörnstenen i det nyfokuserade Rexam. Han har också köpt PLM:s forna konkurrent American National Can. Rolf Börjessons "svenskhet" visar sig i hans sätt att behandla den växande personalen.
På tredje plats med en värdeökning på 88 procent kom SKF, där ledningen enligt FT gjort en bra insats att återställa vinsten genom att skära ned, skaka om och introducera nya produkter.
Och på första plats? Guldpokalen gick till Norge för Tandberg, som under det gångna året ökat aktieägarvärdet med hela 152 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons