Annons

”Svenska bönder har ingen anledning att känna skam”

Ingen vinner på en skamdebatt med bonden i skottgluggen, skriver Christina Nordin.
Ingen vinner på en skamdebatt med bonden i skottgluggen, skriver Christina Nordin. Foto: Andreas Hillergren/TT, Anna Hallams

Ingen vinner på en skamdebatt med bonden i skottgluggen. Snarare borde vi fokusera på jordbruket som en lösning, skriver Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör.

Under strecket
Publicerad

Begreppet bondeskam myntades i kölvattnet efter klimatrapporten som FN:s forskarpanel IPCC släppte för ett tag sedan. I rapporten beskriver författarna hur den globala markanvändningen bidrar till klimatförändringarna och det kan lätt uppfattas som att jordbruket är den stora boven i dramat. Jag vill påminna om att det finns stora skillnader i hur jordbruk bedrivs globalt och därmed hur mycket det påverkar miljö och klimat. Rapporten pekar helt rätt på att det krävs åtgärder i det globala livsmedelssystemet – vi behöver producera mer mat och samtidigt ställa om till ett hållbart jordbruk.

Svenska bönder har ingen anledning att känna skam. Sverige har, i ett globalt perspektiv, ett jordbruk med hög miljöprestanda. När trycket på världens resurser ökar samtidigt som mer mat måste produceras, måste vi ta vara på de svenska möjligheterna. I Sverige har vi goda möjligheter att öka jordbruksproduktionen på ett hållbart sätt. Vi har bördiga åkrar, gott om betesmark, mycket vatten och kunniga jordbrukare.

Annons
Annons
Annons