Annons

Svenska bönder bör producera mer av världens kött

Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att få ner utsläppen, skriver tre forskare från Chalmers.
Att äta mindre nötkött är den enskilt mest kraftfulla åtgärden för att få ner utsläppen, skriver tre forskare från Chalmers. Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Under strecket
Publicerad

[


Brännpunkt 3/5](http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/notkottet-ar-den-storsta-miljoboven_8140908.svd) skriver forskarna Hedenus, Bryngelsson och Larsson om nötköttskonsumtionens påverkan på klimatet. Ju mer man vet om något, desto svårare blir det att ge enkla svar och lätta lösningar. Men de vet nog lika bra som jag att frågan inte är så enkel. Låt mig ändå säga det som borde vara självklart; den ökade växthuseffekten beror huvudsakligen på att mänskligheten har förbränt fossilt lagrad energi på historiskt kort tid, 80 procent av uppvärmningseffekten kommer från koldioxid.

Annons
Annons
Annons