Svenska bolag vinnare vid Obama-seger

En Obama-seger är bäst för börsen visar ny undersökning. Skanska, Husqvarna, Elekta hör till de svenska börsbolag som kommer att kunna dra nytta av valutgången.

Under strecket
Publicerad
Mitt Romney och Barack Obama.

Mitt Romney och Barack Obama.

Foto: AP
Annons

Den amerikanska ekonomin har måhända inte repat sig lika snabbt som president Barack Obama önskat. Men ingen annan sittande amerikansk president har fått börsindexen att stiga lika mycket som under sin tid i Vita Huset. Uppgången på det bredare S&P500 indexet är närmare 60 procent så här långt. Vem som vinner valet om ett par veckor påverkar i högsta grad investeringsviljan på börsen. Det visar färsk studie från rådgivningsbyrån Söderberg & Partners.

– USA kommer att ställas inför en allvarlig situation efter årsskiftet. Då ska de offentliga utgifterna skäras ned och skattelättnader tas bort, den så kallade ”fiscal cliff”. Det här gör investerarna nervösa. Teoretiskt skulle detta kunna göra att USA faller tillbaka i recession om nödvändiga beslut inte kan tas i kongressen. Det finns signaler som säger att det är lättare att fatta dessa beslut om Obama sitter kvar, säger Matthias Gietzelt, analytiker Söderberg & Partners.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons