Annons

Svenska bolag på rad för att gräva guld i Iran

Efter en snabb lunch på Ericssons kontor träffar Mikael Damberg kvinnor som är anställda på telekomjätten i Teheran.
Efter en snabb lunch på Ericssons kontor träffar Mikael Damberg kvinnor som är anställda på telekomjätten i Teheran. Foto: Yvonne Åsell

Hopp, reformiver, och ett kvarlevande hat mot USA. Det präglar Teheran, som nu öppnar upp en jättemarknad för svenska och internationella företag. Nästa år kommer omvärldens sanktioner mot Iran troligen att släppa. Det innebär enorma möjligheter. Men också fallgropar.

Publicerad

TEHERAN – Det är klart att vi är hoppfulla. De allra flesta ser fram emot att sanktionerna lyfts. Det har varit tufft att leva här de senaste åtta åren, sanktionerna har känts in på bara skinnet.

Bahram Rezaei pratar samtidigt som han kör i halsbrytande fart genom Teheran. Vi åker med poliseskort, sju bilar som tränger sig igenom trafiken på den iranska huvudstadens överfulla gator. Alltför ofta är det bara centimeter som separerar oss från fordonen intill. Hjärtat sitter i halsgropen, men Bahram Rezaei bara skrattar när han hör hur jag flämtar till i baksätet.

Möte med energiminister Hamid Chitchian. Mikael Damberg påpekar att Sverige tar mänskliga rättigheter på allvar och att om Iran vill öppna upp så måste man se över såväl korruption som dödsstraff och möjligheten att organisera sig fackligt.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 8

Möte med industriminister Mohammed Reza Nematzadeh. Till vänster den svenska delegationen, till höger den iranska.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 8

Presentbyte med Irans vice president Masoumeh Ebtekar som har ansvar för miljöfrågorna i landet. Hon talar flytande engelska.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 8

Under drygt 30 timmar ska den svenska delegationen försöka sälja svensk industri till ett Iran som återigen håller på att öppna upp sig mot omvärlden.

Foto: Yvonne Åsell Bild 4 av 8

Under middagen förs intensiva samtal mellan (från vänster) ­Irans vice industriminister Afkhami Rad, Sveriges statssekreterare Oskar ­Stenström, Irans industriminister Mohammed Reza Nematzadeh, Sveriges ­näringsminister Mikael Damberg, svenske ambassadören i Iran Peter Tejler och blivande iranske ambassadören i Sverige ­Rasoul Mohajer.

Foto: Yvonne Åsell Bild 5 av 8

Muralmålningar och stora reklamtavlor – varav en visar amerikanska soldater som planterar en flagga på döda muslimer – är återkommande.

Foto: Yvonne Åsell Bild 6 av 8

Mikael Damberg tillsammans med pressekreteraren Ann Wolgers på statsplanet hem.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 8

SvD:s Yvonne Åsell och Therese Larsson Hultin på plats i Teheran.

Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons
Annons