Svenska bolag laddar för eurokrasch

Att fredagens sänkning av nio euroländers kreditbetyg fördjupar skuldkrisen gör att allt fler nu oroar sig för ett kommande eurosammanbrott. Men en rundringning SvD Näringsliv gjort visar att de svenska exportföretagen redan har tänkt igenom olika scenarier om euron skulle kollapsa.

Under strecket
Publicerad
Annons

De var länge orden ingen politiker vågade ta i sin mun. ”Det finns en reell risk för att euron bryter samman”. Men så i höstas hände något, en efter en började EU-ledare som kommissionens ordförande José-Manuel Barroso, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy att varna för att OM inte det ena eller andra förslaget genomfördes, var ett eurosammanbrott en sannolik följd. Varningar som kanske delvis var avsett att skrämma trilskande krisländer, men som många ekonomer nu ser som ett inte helt otroligt scenario. Inte minst sedan kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkt nio euroländers betyg, och därmed gjort det dyrare för redan skuldtyngda länder att låna.

I förra veckan flaggade S&P:s konkurrent Fitch för att den gemensamma valutan kunde kollapsa om inte centralbanken ECB snabbt börjar agera. Även den svenska storbanken SEB tror mer och mer på ett möjligt sammanbrott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons