Annons

Gör affärer med Sydafrikas utskällda gruvjätte

Mitt i Sydafrikas kontroversiella gruvdrift gör svenska storföretag mångmiljardaffärer. Snart fem år efter den blodiga Marikana-massakern då polisen sköt ihjäl 34 strejkande gruvarbetare så går landets platinaindustri på knäna. Samtidigt kokar missnöjet med gruvbolagen fortfarande i lokalsamhällena.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Livsfarlig platinabrytning – enligt officiell statistik dog 73 gruvarbetare i Sydafrika under 2016, varav 27 i platinagruvor (illegal gruvverksamhet borträknad).

Foto: Madelene CronjéBild 1 av 15

Varje dygn sker två sprängningar på nivå 24 i gruvan. Därefter inleds det mödosamma arbetet att transportera malmen de två kilometerna till huvudschaktet och 800 meterna till ytan.

Foto: Madelene CronjéBild 2 av 15

Platinamalm är lagrad i den sydafrikanska berggrunden i skikt som enbart är runt 1,5 meter tjocka, där gruvarbetarna arbetar utan att kunna stå upprätta.

Foto: Madelene CronjéBild 3 av 15

Ett gult gruvtåg transporterar arbetarna en del av den 2 km långa sträcka de färdas in i mörkret varje dag, för att ta sig in till den del av gruvan där malmen bryts.

Foto: Madelene CronjéBild 4 av 15

Platina är ett ytterst sällsynt grundämne, 30 gånger ovanligare än guld. Mer än hälften av den globala platinakonsumtionen används till katalytiska avgasrenare inom fordonsindustrin.

Foto: Madelene CronjéBild 5 av 15

Genom decennierna har hundratusentals migrantarbetare sökt sig till gruvområdet Rustenburg i jakt på jobb. Trots löften om att förse gruvarbetarna med bostäder, bor de flesta fortfarande i enkla plåtskjul.

Foto: Peter AlestigBild 6 av 15

Paballo Diane, 33, överlevde Marikana-massakern där 34 strejkande gruvarbetare dödades – men två av hans vänner blev ihjälskjutna av polisen. "Vi ville bara göra våra röster hörda", säger han.

Foto: Peter AlestigBild 7 av 15

En gruvarbetare har hängt arbetskläderna på tork intill sin bostad i ett av slumområdena intill Lonmins platinagruva.

Foto: Peter AlestigBild 8 av 15

Två barn springer genom ett slumområde som ligger precis intill en slagghög från en av gruvorna. För några år sedan flög stenar över området, när ett gruvbolag genomförde en oförsiktig sprängning intill.

Foto: Peter AlestigBild 9 av 15

Fattigdomen och arbetslösheten är omfattande i lokalsamhällena kring gruvorna. Många hushåll saknar tillgång till vatten, el och toalett.

Foto: Peter AlestigBild 10 av 15

I 13 år har Kolo Mkhuseli levt i slummen intill platinagruvorna. 2011 fick han sparken efter att ha strejkat mot arbetsvillkoren – i dag har han fått jobb på Lonmin igen. "Man kan inte säga att det har blivit bättre, vi lider fortfarande", säger han.

Foto: Peter AlestigBild 11 av 15

En gruvarbetare på väg ner i Lonmins gruva Rowland, där strejken som ledde till Marikana-massakern bröt ut i augusti 2012.

Foto: Madelene CronjéBild 12 av 15

Gruvarbetarna i platinabrotten tillbringar runt 6-8 timmar varje dag i mörker, fukt, värme och ett öronbedövande oväsen.

Foto: Madelene CronjéBild 13 av 15

70-80 procent av all platinaproduktion globalt sett sker i Sydafrika. Lonmin är en av giganterna och klassas som världens tredje största platinaproducent. 

Foto: Madelene CronjéBild 14 av 15

Den sista biten in i gruvgången, där platinalmen bryts, kräver en klättring upp för en brant trappa genom ett utrymme som på sina ställen enbart är 1,5 meter högt.

Foto: Madelene CronjéBild 15 av 15

Livsfarlig platinabrytning – enligt officiell statistik dog 73 gruvarbetare i Sydafrika under 2016, varav 27 i platinagruvor (illegal gruvverksamhet borträknad).

Foto: Madelene CronjéBild 1 av 1
Livsfarlig platinabrytning – enligt officiell statistik dog 73 gruvarbetare i Sydafrika under 2016, varav 27 i platinagruvor (illegal gruvverksamhet borträknad).
Livsfarlig platinabrytning – enligt officiell statistik dog 73 gruvarbetare i Sydafrika under 2016, varav 27 i platinagruvor (illegal gruvverksamhet borträknad). Foto: Madelene Cronjé

RUSTENBERG. Den lilla metallburen faller med ett rasande tempo rakt ner i mörkret. Vi står så tätt packade att det är näst intill omöjligt att röra armarna. Några gruvarbetare försöker skrikande kommunicera med varandra medan bergmassorna susar förbi alldeles intill.
Knappt en kilometer ner i marken rasslar järngrinden till och gruvgången på nivå 24 öppnar sig. Till en början flera meter hög och bred, men smalare och lägre ju djupare in i berget vi kommer. Vi tar oss två kilometer in i mörkret, genom värmen, fukten och mörkret.

Annons
Annons
Annons