Svenska barn drabbas när företag bryter mot FN-principer

Svenska företag som har okontrollerad övertid och kräver ständig tillgänglighet bryter mot FN:s barnrättsprinciper. Det menar organisationerna Unicef och The Academy for Human Rights in Business. Nu varnar de båda organisationerna för hur svenska företags agerande drabbar allt fler svenska barn.

Publicerad
Peter Gestrup, 36, med sonen Edward, 1 år. Egenföretagande konsult, centrala Stockholm. Föräldraledig två dagar i veckan.
Hur går det att kombinera egenföretagandet med att vara pappa?
– Jag behöver fortfarande dra in pengar, så det är klart att det är lite stressigt. Men jag har två partners, ett par som också har barn, så vi förstår varandra bra.
Tror du att det är lättare att vara förälder som anställd?
– Ja, det tror jag, även om det naturligtvis beror mycket på arbetsplatsen också. Vissa ställer säkert tuffa krav. Jag tror att man tar med sig mer jobb hem i dag än förr.
Kan du själv låta jobbet vara när du är föräldraledig?
– Ja, det går inte att fuska med en ettåring. Men jag hade en chef en gång som alltid var tillgänglig, men där man hörde skrikande barn i bakgrunden när man pratade med honom. Fysisk närvaro är en sak, men om man inte är där mentalt spelar det inte så stor roll.

Peter Gestrup, 36, med sonen Edward, 1 år. Egenföretagande konsult, centrala Stockholm. Föräldraledig två dagar i veckan. Hur går det att kombinera egenföretagandet med att vara pappa? – Jag behöver fortfarande dra in pengar, så det är klart att det är lite stressigt. Men jag har två partners, ett par som också har barn, så vi förstår varandra bra. Tror du att det är lättare att vara förälder som anställd? – Ja, det tror jag, även om det naturligtvis beror mycket på arbetsplatsen också. Vissa ställer säkert tuffa krav. Jag tror att man tar med sig mer jobb hem i dag än förr. Kan du själv låta jobbet vara när du är föräldraledig? – Ja, det går inte att fuska med en ettåring. Men jag hade en chef en gång som alltid var tillgänglig, men där man hörde skrikande barn i bakgrunden när man pratade med honom. Fysisk närvaro är en sak, men om man inte är där mentalt spelar det inte så stor roll.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Anamaria Alvarez, 44, ekonomiassistent, Solna. Två barn, 14 och 16 år gamla.

Tar du med dig jobbet hem när arbetsdagen är slut?

– Jag försöker att inte göra det, jag skulle aldrig bli klar i så fall. Men jag arbetar en del övertid ibland, när det är bokslut och liknande.

Är det stressigt att få ihop jobb och föräldraskapet?

– Ibland när vi jobbar över är det stressigt. Men man måste vara strukturerad och inte låta stressen ta överhanden.

Hur upplever du att kraven från arbetsgivaren påverkar dig som förälder?
– Det är inget problem nu när barnen är så gamla. Men det var kanske det när barnen var små. Men även om man har ett ansvar gentemot arbetsgivaren är det viktigaste att vara förälder.

Anamaria Alvarez, 44, ekonomiassistent, Solna. Två barn, 14 och 16 år gamla. Tar du med dig jobbet hem när arbetsdagen är slut? – Jag försöker att inte göra det, jag skulle aldrig bli klar i så fall. Men jag arbetar en del övertid ibland, när det är bokslut och liknande. Är det stressigt att få ihop jobb och föräldraskapet? – Ibland när vi jobbar över är det stressigt. Men man måste vara strukturerad och inte låta stressen ta överhanden. Hur upplever du att kraven från arbetsgivaren påverkar dig som förälder? – Det är inget problem nu när barnen är så gamla. Men det var kanske det när barnen var små. Men även om man har ett ansvar gentemot arbetsgivaren är det viktigaste att vara förälder.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Desirée Rolfson, 44, drifttekniker, Västerås. Tre barn, 16, 18 och 6 år gamla.
Tar du med dig hem när arbetsdagen är slut?
– Nej, vi jobbar i skift så jobbet är klart när jag går hem. Men det är inte så flexibelt, jag jobbar när jag jobbar. Det är också lite underförstått att man inte tar ledigt om man inte hittar någon som man kan byta med.
Är det stressigt att få ihop jobb och föräldraskapet?
– När man är ensamstående förälder är det tufft, där kommer mycket stress in i bilden. Jag har upplevt båda situationerna och kan tänka mig att vissa tvingas vara kvar i relationer de inte trivs i för att det inte skulle gå ihop ekonomiskt annars.
– Jag har också valt att inte satsa på någon karriär. Men jag har en bekant som är chef som slits mellan rollerna och kompenserar mycket under jul och semester med dyra presenter och exklusiva semestrar.

Desirée Rolfson, 44, drifttekniker, Västerås. Tre barn, 16, 18 och 6 år gamla. Tar du med dig hem när arbetsdagen är slut? – Nej, vi jobbar i skift så jobbet är klart när jag går hem. Men det är inte så flexibelt, jag jobbar när jag jobbar. Det är också lite underförstått att man inte tar ledigt om man inte hittar någon som man kan byta med. Är det stressigt att få ihop jobb och föräldraskapet? – När man är ensamstående förälder är det tufft, där kommer mycket stress in i bilden. Jag har upplevt båda situationerna och kan tänka mig att vissa tvingas vara kvar i relationer de inte trivs i för att det inte skulle gå ihop ekonomiskt annars. – Jag har också valt att inte satsa på någon karriär. Men jag har en bekant som är chef som slits mellan rollerna och kompenserar mycket under jul och semester med dyra presenter och exklusiva semestrar.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
José Cavero, 29, kock, Handen. En son, 4 månader gammal.
Hur upplever du att det fungerar att kombinera jobbet med att vara småbarnspappa?
– Det fungerar bra, men det blir många sena kvällar. Ofta är jag inte hemma förrän vid ett på natten. Nu är min tjej mammaledig och det är tur. Att vara ensamstående hade varit väldigt svårt.
Har du förändrat hur du arbetar sedan du blev pappa?
– Absolut. Förr kunde jag jobba 15-16 timmar en dag. Nu är det en helt ny situation och jag försöker begränsa mig till 8-9 timmar om dagen.
Hur har arbetsgivaren tagit emot det?
– Det har fungerat bra, de har en god förståelse.

José Cavero, 29, kock, Handen. En son, 4 månader gammal. Hur upplever du att det fungerar att kombinera jobbet med att vara småbarnspappa? – Det fungerar bra, men det blir många sena kvällar. Ofta är jag inte hemma förrän vid ett på natten. Nu är min tjej mammaledig och det är tur. Att vara ensamstående hade varit väldigt svårt. Har du förändrat hur du arbetar sedan du blev pappa? – Absolut. Förr kunde jag jobba 15-16 timmar en dag. Nu är det en helt ny situation och jag försöker begränsa mig till 8-9 timmar om dagen. Hur har arbetsgivaren tagit emot det? – Det har fungerat bra, de har en god förståelse.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Svenska företag tar allt för lite hänsyn till barns mänskliga rättigheter i sin verksamhet - och de gånger det sker handlar det i princip bara om att undvika barnarbete.

Det menar Unicef och The Academy for Human Rights in Business, som nu kräver att svenska företag i större utsträckning lever upp till de krav som ställs i FN:s barnrättsprinciper - ett ramverk som sedan införandet i mars 2012 ställer krav på företag om hur de ska arbeta för att följa barnkonventionen. Samtliga företag som har skrivit under FN:s Global Compact förbinder sig att följa barnrättsprinciperna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons