”Svenska banker gör inga övervinster”

I fjol var bankernas genomsnittliga avkastning på eget kapital 11,5 procent. Det kan jämföras med snittet för andra före­tag som låg på 13,7 procent. Vi ställer oss frågan på vilka grunder det tycks ha etablerats en myt om att bankerna gör ”övervinster”, skriver Hans Lindberg och Johan Hansing, Svenska Bankföreningen.

Publicerad
Swish och mobilt bank-id, som har startats och drivs av bankerna själva,  är två av flera exempel på tekniska innovationer som är populära bland kunderna och väcker stort intresse från många andra länder, skriver Hans Lindberg och Johan Hansing.

Swish och mobilt bank-id, som har startats och drivs av bankerna själva, är två av flera exempel på tekniska innovationer som är populära bland kunderna och väcker stort intresse från många andra länder, skriver Hans Lindberg och Johan Hansing.

Foto: Yvonne Åsell (Arkiv)
Hans Lindberg och Johan Hansing

Hans Lindberg och Johan Hansing

Foto: Håkan Flank
Annons

Svenska banker går bra, men är inte lika lönsamma som andra stora svenska företag. Ändå hävdas i många sammanhang att bankerna gör ”övervinster”. Ibland används bankernas vinstnivå som argument för nya regler. Ibland, som i fallet med finansskatten, används vinstnivån som ett skäl till att beskatta banker hårdare än andra företag. Tittar man på fakta, får man en helt annan bild av bankernas vinster än den som ofta ges.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons