Annons
X
Annons
X

”Beror inte på de svenska åtstramningarna”

Sedan rekordnivåerna i oktober och november har antalet asylsökande minskat betydligt. Men det beror inte på de svenska flyktingåtstramningarna, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö.
Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT

Hittills i år har över 150 000 asylsökande tagit sig till Sverige. Det är nästan dubbelt så många jämfört med rekordet under Bosnienkriget, när omkring 80 000 flyktingar tog sig till Sverige på ett år. Framför allt ökade antalet asylsökande under oktober och november.

De senaste veckorna har antalet successivt minskat. Den senaste sjudagarsperioden ansökte 3 541 personer om asyl i Sverige. Det är en minskning med två tredjedelar jämfört med oktober och november.

**Framför allt har antalet **asylsökande syrier minskat.

Annons
X

Men fortfarande är det långt kvar till den nivå justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallat ”hanterbar”. Han säger att 1 000–2 000 asylsökande i veckan är vad Sverige klarar av.

Så vad beror den kraftiga minskningen på?

**Merjem Masjo, omvärldsanalytiker **på Migrationsverket, tror inte att flyktingåtstramningarna ligger bakom förändringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det som talar emot är att antalet flyktingar i Turkiet och Grekland också minskat.

  Nyanlända flyktingar bussas från Hyllie station i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

  Snarare är det vädret som spelat in.

  – Det som talar emot är att antalet flyktingar i Turkiet och Grekland också minskat. I december kommer troligen mindre än hälften så många att försöka ta sig över Medelhavet, säger hon.

  Merjem Maslo tror inte att de svenska åtstramningarna kommer att ha en stor effekt på flyktingströmmen eftersom Sverige knappast är det enda europeiska landet som dragit åt svångremmen.

  – Om vi ska komma under 100 000 asylsökande nästa år, vilket är vad Morgan Johansson vill, då krävs troligen väldigt radikala åtgärder, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö.

  Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 2

  Nyanlända flyktingar bussas från Hyllie station i Malmö.

  Foto: Stig-Åke Jönsson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X