Annons

Svenska åtgärder ifrågasätts

Julian Assange stannar i Storbritannien åtminstone till på fredag. Det blev följden av gårdagens domstolsförhandlingar i London.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ett utlämningsmål är i vanliga fall en standardprocess och genomförs i de flesta fall utan förhinder. I fallet Assange riktas dock stor uppmärksamhet mot de tekniska aspekterna av målet. Blotta misstanken om att svenska myndigheter skulle ha tagit politiska hänsyn när de krävt Assange utlämnad är nog för att höja vaksamheten hos den engelska domarkåren.

Det är också här som Assange försvar lagt sitt krut. Framför allt genom att ifrågasätta åklagare Marienne Nys motiv för att begära Assange utlämnad.

I går förmiddag, under den andra dagens förhandlingar, hördes tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem i egenskap av expertvittne. Alhem uppgav att han tidigt varit kritisk mot hur processen skötts. Enligt Alhem borde Assange ha getts en bättre möjlighet att ge sin syn på anklagelserna. Samtidigt uppmanade han indirekt Assange att återvända till Sverige för förhör.

– För mig skulle det ha varit mycket viktigt att rentvå mitt namn om jag var oskyldig.

Eftermiddagen ägnades åt förhör med Assanges försvarsadvokat Björn Hurtig. Han beskrev turerna mellan honom och åklagaren Marianne Ny när det gällde att nå en överenskommelse för förhör medan Assange fortfarande befann sig på svensk mark. En stor del av den kommunikationen ska ha skett via sms. Hurtig sade sig ha fått klartecken från Marianne Ny för Assange att lämna landet.

– Den 15 september talade jag med Marianne Ny två gånger. Jag frågade om det fanns tvångsförelägganden mot Assange som hindrade honom att lämna Sverige. Hon sade att det inte fanns några sådana och att han var fri att lämna landet, förklarade Hurtig som insisterade på att Assange aldrig motsatt sig att återvända till Sverige frivilligt.

Hurtig beskrev sms-trafik mellan Assange och kvinnorna som anmält honom. Hurtig granskades också hårt av Clare Montgomery, som företräder svenskt åklagarväsende. Hon ifrågasatte delar av den information Hurtig gav om sina kontakter med Marianne Ny.

Hennes kritik var ett av skälen till att det blir nya förhandlingar på fredag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons