Annons
X
Annons
X

Svenska ambassadören: ”Smittan kommer från Nepal”

Våldsamma upplopp har utbrutit på Haiti efter rykten om att kolerasmittan kommit från nepalesisk FN-personal – något som FN förnekat.

Men nu uppger Sveriges ambassadör Claes Hammar att ryktet stämmer.

– Jag har fått det bekräftat av en diplomatkälla att koleran kommer från Nepal, säger han till SvD.

Foto: AP

VÅLDSAMHETER PÅ HAITI INCENSATTES AV ÖKÄND KNARKSMUGGLARE

Sedan jordbävningen den 12 januari har kolera fått fäste i de extrem dåliga levnadsförhållandena på Haiti. Epedemin bröt ut i oktober och sedan dess har mer än 900 människor avlidit och 15 000 smittats.

Våldsamma upplopp utbröt igår i städerna Cap Haitien, Hinche och Milot, då hundratals människor attackerade FN-styrkan, MINUSTAH.

Oroligheterna började efter ett rykte att redan smittad nepalesisk FN-personal tog med sig koleran till ön.

Annons
X

FN har hela tiden förnekat ryktena.

Men nu bekräftar Claes Hammar, Sveriges ambassadör i landet för SvD att uppgifterna stämmer: kolerasmittan kommer från FN-soldater från Nepal.

För två veckor sedan besökte han Haiti.

– Ja, tyvärr är det så. Det har visat sig att koleran kommer från Nepal. Det är uppenbarligen en stam som finns där och nu verkar det som den råkat hamna på Haiti, säger han till SvD.

– Jag har fått uppgifterna från en diplomatkälla. Det är 100 procent sant. Man har tagit prover och spårat smittan till Nepal.

Samtidigt har den amerikanska myndigheten, CDC, Centers for Disease Control and Prevention, funnit att koleran på Haiti kommer från södra Asien, men man har inte slagit fast från vilket land. Kolera har heller aldrig tidigare upptäckts på Haiti.

Koleran började att spridas i områden som inte var drabbade av jordbävningen och i samband med att de nepalesiska styrkorna anlände. FN har även erkänt att det funnits sanitära problem på den aktuella basen, men säger att soldaterna inte ligger bakom kolerautbrottet.

– Det är förstås väldigt tråkigt att det är så. Men man ska inte glömma att smittan sprids på grund av dålig hygien. FN gör stora insatser för att bekämpa koleran, säger Claes Hammar.

Våldsamheterna som utbröt igår på Haiti inträffade bara två veckor innan president och parlamentsvalet nu den 28 november.

SvD kan även avslöja att enligt en intern FN-rapport som SvD tagit del av är det den ökända rebelledaren Guy Philippe, efterlyst av amerikanska myndigheter för drogsmuggling och tidigare politiker, som ligger bakom upploppen.

Guy Philippe ska ha startat kravallerna runt om på Haiti genom att skicka ut mängder med sms där han uppmanande lokalbefolkningen att attackera FN-styrkan.

FN:s högkvarter i Cap Haitien attackerades av hundratals människor som kastade stenar och flaskor.

Våldsamheterna eskalerade senare under dagen, då flera polisstation attackerades och en brändes ner.

Sjukhuset i staden Milot attackerades av ett hundratals människor som protesterade mot att sjukhuset tog emot kolerapatienter.

Samtidigt utsattes den nepalesiska FN-styrkan i staden Hinche för stenkastning av en stor folkmassa. Soldaterna svarade med tårgas.

Lokalbefolkningen öppnade även eld mot FN-styrkan i Cap Haitien som tvingades att skjuta tillbaka i självförsvar, enligt ett uttalande från FN.

Två personer i lokalbefolkningen dog och ett tiotal skadades i oroligheterna. Runt sju personer i FN-styrkan skadades.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X