Annons

”Svensk vård skrämmer kvinnor från att föda barn”

Att föda barn är, med Lisa Bjurwalds ord, det enskilt farligaste en genomsnittlig västerländsk kvinna genomgår i sitt liv.
Att föda barn är, med Lisa Bjurwalds ord, det enskilt farligaste en genomsnittlig västerländsk kvinna genomgår i sitt liv. Foto: TT

Trots miljarder till förlossningsvården – larmen fortsätter: om barnmorskebrist och kvinnor som hamnar i kläm. Journalisten och författaren Lisa Bjurwald har träffat kvinnor som inte vågar skaffa barn.

Under strecket
Publicerad

Svensk förlossningsvård behöver en haverikommission, enligt journalisten och författaren Lisa Bjurwald. I sin nya bok, BB-krisen – Sveket vid livets början beskriver hon konsekvenserna av en pressad vårdsituation.

I berättelserna från kvinnorna Bjurwald intervjuat framträder en dyster bild, där vårdmissar orsakat livslånga förlossningsskador och hjärnskador hos spädbarn. Lisa Bjurwald berättar om kvinnor i norra Sverige som avstår från att skaffa barn, på grund av osäkerheten det innebär att ha upp till 20 mil till närmsta förlossningsenhet.

Annons
Annons
Annons