Svensk uppfinning kan bli genombrott för förnybar el

Intill världens största termiska solkraftverk ligger byar som saknar tillgång till elnätet.
Intill världens största termiska solkraftverk ligger byar som saknar tillgång till elnätet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En miljard människor i världen saknar fortfarande tillgång till el. Kan en svensk uppfinning från Åmål vara en del av lösningen? Företaget bakom produkten hoppas att den ska innebära samma genombrott för spridningen av förnybar el som mobilen gjorde för telefonin.

Under strecket
Publicerad

I byarna runt kraftverket är förhållandena enkla. Åsnor bär hölass åt bönderna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Noor är världens största termiska solkraftverk.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Azelios system använder termisk solkraft.

Foto: Azelio

Speglar på marken riktar solljuset mot ett värmelager som sitter intill en stirlingmotor i toppen av tornet.

Foto: Azelio

Värmelagret består av en aluminiumlegering som smälter vid temperaturer strax under 600 grader.

Foto: Azelio

Vd Jonas Eklind jämför Azelios nya system med mobiltelefoni: ”Man hoppar över ledet med att dra en massa kablar”, säger han.

Foto: Fredrik Karlsson/Azelio

På väg mot solkraftverket Noor i skymningen är det lätt att missa de små byarna som ligger utspridda i Marockos karga ökenlandskap. Inte för att de bleknar i jämförelse med den gigantiska energianläggningen som SvD nyligen besökte, utan för att de saknar elektricitet och helt enkelt inte syns när solen är på väg ner bakom Atlasbergen.

När morgonen gryr blir kontrasten tydlig: Bredvid världens största termiska solkraftverk, där framtiden redan tycks närvarande och Afrikas högsta byggnad lyser som en andra sol nästan 250 meter upp i luften, ligger isolerade samhällen där tiden verkar ha stannat. Noor förser hundratusentals människor med el – men inte dem som bor allra närmast.

Annons
Annons
Annons