Annons
X
Annons
X

Svensk ubåt deltar i Natoövning

Sverige deltar på inbjudan av Nato i en stor ubåtsjaktövning utanför den norska Atlantkusten i tio dagar. Men något provocerande i detta finns inte, enligt marinchefen Jan Thörnqvist.– Det är inte huvudsyftet med övningen att skicka någon signal från vår sida, säger han till SvD.

Det skärpta säkerhetsläget
Den svenska ubåten Gotland.
Den svenska ubåten Gotland. Foto: NTB SCANPIX

Den Natoarrangerade övningen kommer tätt inpå den svenska marinens ubåtsjaktsövning som SvD skrivit om tidigare. Då för att ta tillvara erfarenheterna från underrättelseoperationen i Stockholms skärgård i höstas, där en konstaterad kränkning av främmande makt registrerades.

Nu handlar det om en stor övning tillsammans med andra länder. Svenska enheter finns med efter klartecken från regeringen.

Marinchefen Jan Thörnqvist till SvD:

Annons
X

– Det är en ubåtsjaktsövning och vi deltar med en ubåt, en underhållsgrupp och stabspersonal kopplat till det. Den pågår i norska sjön och Atlanten. Vi utgår från Bergen. Innehållet är ubåtsjaktflygplan, helikoptrar, jagare, fregatter. Det är därför vi är med. Vi har inte möjlighet att få till en ubåtsjaktsövning av den komplexiteten med egna medel. Därför söker vi tillfällen när vi kan samarbeta med andra länder.

Det här är första gången Sverige deltar i en Natoledd ubåtsjaktsövning. Tidigare har det svenska försvaret varit med i liknande övningar med flyg och ytfartyg och även ubåtsräddning. Övningen inleddes en vecka efter att det finländska försvaret satte in sjunkbomber mot misstänkt undervattensverksamhet utanför Helsingfors. Sammanlagt deltar tio Natoländer, bland andra USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland och Norge. Plus då Sverige.

– Det är ett utmärkt tillfälle att öva med sammansatt styrka i Sveriges närområde. Vi har en välbeprövad konventionell ubåtsförmåga som är världsledande i att uppträda i grunda vatten, så det gör att vi också är eftertraktad som övningspartner inom undervattensområdet. Det är inte så att bara vi vill, man vill också ha oss med där, säger Jan Thörnqvist.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är det här känsligt med tanke på hårda ryska retoriken, och anklagelser om falska bevis och liknande mot Sverige och Finland i samband med tidigare ubåtsjakter?

  – Nej, det tycker jag inte. Vi kopplar inte den här verksamheten till någonting annat än att vi behöver få ett kvalificerat ubåtsjakttryck med våra ubåtar och öva det här vid något tillfälle. Det klarar vi inte av att sätta upp själva. Vi har till exempel inga ubåtsjaktshelikoptrar. Det är av den anledningen vi vill vara med, dels för att testa våra egna system, dels för att lära oss av andra.

  Finns det signaler i detta som skulle kunna uppfattas på fel sätt av Ryssland?

  – Det finns signaler i det mesta vi gör i Försvarsmakten och det kommer kanske att uppfattas på något sätt av någon annan, jag vet inte. Men vi är med av rent egoistiska skäl från marinens sida för att det här är en bra övningsverksamhet för oss.

  Annons
  Annons
  X

  Den svenska ubåten Gotland.

  Foto: NTB SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X