Annons
X
Annons
X

Svensk tillväxt skjuter i höjden

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med hela 6,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 2,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Av TT
(uppdaterad)

– Det är rekordtillväxt, säger Olle Holmgren, analytiker på SEB.

– Det visar att svensk ekonomi väldigt snabbt är på väg att ta tillbaka fallet vi hade 2009, säger han.

Tillväxten under tredje kvartalet drevs framför allt av hög privat konsumtion, +3,5 procent, men även av hög offentlig konsumtion, +1,8 procent, samt lagerinvesteringar, +2,9 procent.

Annons
X

– Det är också bra signaler i siffran – det vill säga att hushåll och framför allt investeringarna går starkt och bidrar. Det är positivt framåt också, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, om BNP-statistiken.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är påtagligt nöjd och kommenterar tillväxtrapporten med ett leende på läpparna.

– Det är en väldigt stark siffra i en miljö där många andra runtom i Europa har djupgående problem. Det är viktigt för oss att minnas våra strukturella åtgärder för att öka arbetsutbudet och se till att vi inte får kapacitetsbrist i den svenska ekonomin. Det blir ännu viktigare med så här höga tillväxtsiffror. Och vi ska vara ödmjuka inför att Sverige är väldigt exportberoendeexponerat i förhållande till omvärlden, som har en helt annan utveckling, säger Reinfeldt till TT.

Statsministern menade att man inte bör slå sig för bröstet och luta sig tillbaka alltför mycket – världsekonomin är rörlig och läget kan förändras snabbt.

– Det är svårt att bedöma hur varaktigt detta är. Vi kan delvis förebygga bakslag genom att hålla tillbaka en del investeringar för att undvika kapacitetsbrist i ekonomin. Problemet är att när man upplever att ekonomin går bra kan det bli oroligt om man håller igen för mycket.

– Osvuret är bäst. Men det här hör säkert till en av de bästa tillväxtsiffrorna Sverige har haft för ett enskilt kvartal, säger Mats Dillén, generaldirektör Konjunkturinstitutet (KI).

Den höga tillväxten ser han som en rekyl från BNP-fallet 2008-2009, som nu har reviderats ned till en ännu djupare nedgång än vad man tidigare räknat med.

– Finanskrisen ser lite djupare ut nu än vad vi trodde tidigare. Det gör att det ser ännu bättre ut i år, när vi kommer ur ett sämre utgångsläge och får en kraftigare rekyl uppåt. Det svänger mer än vi trodde, säger Dillén.

I fjol krympte Sveriges BNP med 5,3 procent, främst sänkt av nedgångar i exportindustrin.

– I år kanske vi får en positiv tillväxt runt samma tal. I den meningen är vi nu tillbaka på samma BNP-nivå som 2008.

Kronan lyfte mot både dollarn och euron efter BNP-siffrorna. Marknadsräntorna drog också iväg uppåt.

Kronan steg till 9:22 kronor per euro och 6:94 kronor per dollar. Räntan på en tvåårig svensk statsobligation lyfte till 1,64 procent, vilket kan jämföras med 1,55 procent före BNP-statistiken.

Samtidigt som som de nya BNP-siffrorna publiceras reviderar SCB ned tillväxten under andra kvartalet med 0,2 procentenheter till 5,0 procent.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X