Annons

Svensk sushimästare tävlar i Tokyo

Vinnaren i den svenska delfinalen i Global sushi challange, Magnus Wallin från Helsingborg.
Vinnaren i den svenska delfinalen i Global sushi challange, Magnus Wallin från Helsingborg. Foto: Magnus Skoglöf

Att göra riktig sushi är en konst. I den världsomspännande tävlingen Global Sushi Challenge tog Magnus Wallin från Helsingborg hem första platsen. Nu väntar finalen i Tokyo.

Under strecket
Publicerad

Masayoshi Kazato

Foto: Mikael Mökstad Bild 1 av 1

Masayoshi Kazato

Foto: Mikael Mökstad Bild 1 av 1
Masayoshi Kazato
Masayoshi Kazato Foto: Mikael Mökstad

Under två dagar har tio svenska sushikockar suttit på skolbänken för att lära sig mer om konsten att laga sushi. Åtta av dem fick sedan visa sina talanger i Global Sushi Challenge.

**Tävlingen är uppdelad **i 14 delfinaler i lika många länder och juryordföranden, Masayoshi Kazato från World Sushi Skills Institute, bedömer inte bara sushikockarnas färdigheter utan undervisar också kring konsten att göra perfekt sushi.

– Sushi är inte bara råvaror och bra smaker – det är lika viktigt med teknik och hygien, egentligen är det avgörande att det inte slarvas med detta eftersom det handlar om rå mat, förklarar Masayoshi Kazato för Svenska Dagbladet.

I tävlingen skulle två uppgifter göras på tid. Den ena är en traditionell sushi i Edomae-stil den andra är en tallrik med tjugo egna kreativa sushi i så kallad Moriawase-stil där minst åtta av dem ska vara med lax. Laxen är inte oviktig eftersom tävlingen arrangeras tillsammans med Norges Sjömatråd.

Annons
Annons

Vinnaren i den svenska uttagningen, skåningen Magnus Wallin, som till vardags jobbar på sushirestaurangen Råepok i Helsingborg, var mållös av glädje. Han är 30 år och har arbetat med sushi i tio år. Nu bär det av till Tokyo där han aldrig varit tidigare.

**Varför är det så intressant att jobba med sushi? **

– Det är helt fantastiskt, sushi är helt outtömligt, ju mer man lär sig desto roligare är det – och desto mer har man att lära, säger Magnus Wallin när han hämtat andan.

Magnus Wallin får nu resa till Japan i tre dagar för att delta i finalen den 25 november i Tokyo. Där får han möta utmanare från fjorton olika länder, inklusive Japan. Från Europa kommer vinnare från Tyskland, England, Spanien, Polen, Portugal, Frankrike och Norge – förutom Sverige.

För den kringresande sushimästaren, Masayoshi Kazato, är alla dessa deltävlingar mycket viktiga för att kunna missionera kring vad äkta sushi är.

– Sushi har blivit populärt över hela världen, vilket är fantastiskt, men det är viktigt att de som lagar den har respekt för råvaror och hygien. Jag vill inte uppleva att sushi bara blir ett slags intetsägande fastfood-koncept.

För Masayoshi Kazato är sushi fortfarande en japansk kulturklenod som måste vårdas för den japanska stolthetens skull. Han är dock medveten om att det finns en stor skillnad mellan det japanska och västerländska attityden till sushi.

– I Japan växer alla upp med fisk och med den livslånga respekt vi har för denna sjömat blir också maten bättre – för många västerlänningar är fisk som vilken råvara som helst.

Som anställd av All Japan Sushi Association vet han också betydelsen av sushins framgångar i världen.

– Tack vare sushi och tempura har Japan blivit en av världens populäraste matdestinationer vilket bidrar till många extra miljarder i turistintäkter, förklarar Masayoshi Kazato.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons