Annons

Svensk ”spion” räddning för polsk slottspark

Slottsträdgården i Warszawa. En 350 år gammal svensk militärteckning har plockats fram och dammats av i Polen. Ritningen, som föreställer slottsträdgården i Warszawa, skapades av Erik Dahlbergh på en av den svenska militärens fältresor. Nu ligger den till grund för ett restaureringsarbete i den gamla parken och nya planteringar av buxbom och idegran.

Under strecket
Publicerad

Hela området är uppgrävt. De växter som prytt trädgården vid det kungliga slottet, i utkanten av den historiska stadskärnan i Warszawa, är flyttade till en provisorisk förvaringsplats. Men förhoppningen är att området snart ska prunka på nytt, och vägvisaren till prakten heter Erik Dahlbergh.
Den svenska klassresenären och borgarsonen Erik Jönsson - senare adlad Dahlbergh - gjorde en militär kometkarriär i mitten av 1600-talet. Mångsysslaren satte spår som greve, arkitekt, soldat och ämbetsman. Nu lyfts han än en gång fram i ljuset, av sina rivaler polackerna. Anledningen är den detaljerade ritning som han gjorde på 1650-talet, mitt under Karl X Gustavs fälttåg genom Polen.

– Dahlberghs teckning är enormt viktig när det gäller forskning i äldre polska trädgårdar, kommenterar den polska slottsträdgårdsarkitekten Ma”gorzata Szafra”ska.

Annons
Annons
Annons