Annons
X
Annons
X

Svensk soldat skadad i Afghanistan

En 38-årig svensk soldat på fredsuppdrag i Afghanistan skadades lindrigt igår när en sprängladdning detonerade under bilen. Efter ett dödligt attentat 2005 fick de svenska bilarna extra skydd, vilket mildrade skadorna denna gång.

Detonationen inträffade i gryningen klockan sju lokal tid. Ett svenskt militärt observationsteam var ute på patrulluppdrag i provinsen Jowzjan i norra Afghanistan. Teamet med totalt nio soldater befann sig allra längst bort i den svenska truppens ansvarsområde - 20 mil sydväst från den svenska huvudbasen i Masar-I-Sharif.

Svenskarna färdades i tre bilar när en sprängladdning exploderade under en bilarna. Bilen var en Toyota Landcruiser. En soldat hemmahörande i Dalarna skadades vid explosionen. Den skadade fördes med en tysk sjukvårdshelikopter till ett tyskt fältsjukhus.

– Han hade ont i ländryggen. Den senaste rapporten är att han mår bra och sannolikt blir utskriven, säger försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Jan Jonsson till SvD.

De övriga åtta klarade sig utan skador. Den 25 november 2005 detonerade en fjärrutlöst sprängladdning under en likadan svensk Toyota. Två löjtnanter ur specialstyrkan SSG omkom och ytterligare en svensk skadades. Sedan dess har det svenska förbandets fordon försetts med keramiskt splitterskydd i golv och sidor samt skottsäkra rutor.

Om det igår var en sprängladdning riktad mot den svenska truppen eller om det varit gammal ammunition som detonerat är oklart, undersökning pågår. Men den svenska truppen är beredd på attentat. På en femgradig hotbild-skala råder sedan en tid tillbaka hotnivå 3, förhöjt hot.

- De aktörer som vill attackera har svårt att komma till i östra och södra Afghanstan där läget är ett helt annat. Det är inte omöjligt att de då väljer att slå till i norr där det inte är lika svårt. Det har varit ett antal mord mot hjälparbetare. Vi vet inte om detta var ett riktat attentat men det går inte att utesluta någonting, säger Jan Jonsson.

Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X