Annons
X
Annons
X

Svensk skänker 100 miljoner till flyktingbarnen

”Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa”, säger fastighetsmannen Roger Akelius som nu skänker 100 miljoner kronor till SOS Barnbyar genom Akelius foundation.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
[object Object]
I höstas besökte SvD det överbefolkade flyktinglägret på ön Samos i Grekland. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vi skämdes ju för att vi inte gjorde mer för att hjälpa judarna. Men nu är vi mycket värre.

Det är inte första gången Roger Akelius skänker pengar till SOS Barnbyar, som hjälper barn på flykt. Under den israeliska attacken mot Gaza 2014 skänkte han 100 miljoner kronor till organisationen. Också jordbävningskatastrofen i Haiti, tyfondrabbade Tacloban i Filippinerna och utsatta barn i Indien har lett till donationer på hundratals miljoner kronor.

Stiftelsen Akelius foundation öppnar nu plånboken också för Syriens flyktingbarn. Roger Akelius säger att han blir irriterad över de europeiska ländernas ovilja att hjälpa flyktingarna som söker sig till Europa.

Annons
X

– Vi skämdes ju för att vi inte gjorde mer för att hjälpa judarna. Men nu är vi mycket värre, säger han.

Roger Akelius menar att Europas länder kan göra mer för att hjälpa flyktingarna. Den nuvarande debatten präglas av ”hyperegoism”, anser han.

– Jag har följt flyktingdebatten länge. Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa. Det är skrämmande att sätta upp taggtråd framför människor som håller på att drunkna, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att han väljer just SOS Barnbyar hör samman med flyktingbarnens utsatta situation. FN:s flyktingorgan UNHCR är en av organisationerna som slagit larm om att barn på flykt utsätts för sexuella övergrepp.

  Jag blir irriterad när jag hör den hyperegoistiska debatten i Europa. Det är skrämmande att sätta upp taggtråd framför människor som håller på att drunkna.

  – Barnen behöver hjälp och mat. Det har försvunnit 10 000 barn i Europa på ett år och det finns pedofiler som vill utnyttja situationen. Det är inget man ska blunda för, säger Roger Akelius.

  SOS Barnbyar har insatser längs hela flyktkedjan – i konfliktländer som Syrien, transitländer som Grekland och Makedonien och i mottagarländerna. Catharina Gehrke, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Sverige, säger att donationen kommer att möjliggöra ”omfattande nödhjälpsprogram”.

  – Vi beräknar att 60 000 till 70 000 människor kommer att ta del av hjälpen. Av dem är 32 000 till 45 000 barn, säger hon.

  **Pengarna kommer att **gå till bland annat tillfälliga boenden för ensamma barn på flykt, insatser för att försöka spåra barnens föräldrar och kommunikationscentraler längs flyktvägen där barnen kan komma i kontakt med familj och släkt. Catharina Gehrke poängterar att flyktingbarnen är en särskilt utsatt grupp.

  – I alla konflikter drabbas barnen värst. De får sjukdomar, utsätts för våld och trafficking och kan få traumatiska upplevelser, säger hon.

  Pengar motsvarande en biobiljett eller en cafe latte kan ge en familj mat i en vecka.

  Catharina Gehrke kallar Roger Akelius för ”en fantastisk filantrop med stort hjärta som verkligen gör skillnad”. Samtidigt är alla bidrag viktiga.

  – Pengar motsvarande en biobiljett eller en cafe latte kan ge en familj mat i en vecka, säger hon.

  Roger Akelius startade Akelius Fastigheter 1994. Han har donerat 90 procent av Akeliusgruppen till stiftelsen Akelius Foundation, som huvudsakligen har skänkt pengar till SOS Barnbyar.

  Annons

  I höstas besökte SvD det överbefolkade flyktinglägret på ön Samos i Grekland.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X