Annons
X
Annons
X

Svensk sexköpslag väcker debatt i Storbritannien

Den svenska modellen som gör det olagligt att köpa sex har blivit ett hett ämne på de brittiska öarna. Nordirland har redan lagstiftat, det irländska parlamentet diskuterar frågan, och lobbygrupper hoppas att Westminster ska följa efter. Men sexlagstiftningen får hård kritik.

(uppdaterad)
[object Object]
Den svenska modellen med sexköpslag har blivit högaktuell i Storbritannien och på Irland. Foto: Kirsty Wigglesworth/ TT

LONDON. Den så kallade svenska modellen har blivit högaktuell i Storbritannien och på Irland. I juni blev det olagligt att köpa sexuella tjänster på Nordirland. De som åker fast kan dömas till upp till ett år i fängelse och närmare 13.000 kronor i böter.

Lagen föreslogs av Maurice Morrow, som tillhör det konservativa Democratic Unionist Party, men fick också stöd av Sinn Fein. En liknande lag diskuteras nu i det irländska parlamentet där den får stöd av majoriteten av partierna. Den svenska modellen debatteras också i Storbritannien där bland annat kampanjgruppen End Demand lobbar för att Westminster ska följa i Irlands spår.

Men trots politiskt stöd är kritikerna både högljudda och aktiva. Kate McGrew, sexarbetare och aktivist på Sex Workers Alliance på Irland, anser att den nya lagen gör vardagen farligare för sexarbetare.

Annons
X

– Alla kunder vill inte längre komma till oss, i stället måste vi gå till dem, vilket är mindre säkert, säger hon.

Kate McGrew anser att utvecklingen är både upprörande och skrämmande, men är samtidigt nöjd över att det finns ett starkt motstånd mot kriminalisering av sexköp på de brittiska öarna.

– Det är svårt att förklara för folk att den nya lagen gör det värre för oss. Det finns fortfarande mycket som kunde vara bättre inom industrin, men den svenska modellen är ingen magisk lösning.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt McGrew är den bästa lösningen att avkriminalisera sexarbete, något som Nya Zeeland gjorde år 2003. Det ger dem som jobbar inom branschen det största stödet, anser hon.

  Monica O'Connor på University College Dublin har lobbat för den svenska modellen och forskat i både människosmuggling och prostitution. Hon håller inte med.

  – Den svenska modellen förvrängs ofta. Men vi måste hålla oss till fakta. De som stöder lagen tänker bara på sexarbetarnas bästa. Vi måste komma ihåg att modellen har sina rötter i svensk jämställdhet.

  O'Connor berättar att det som övertygade henne om den svenska modellen var forskning.

  – Ju större sexindustrin är i ett land desto fler personer inom industrin är offer för människosmuggling. Sverige med sin lagstiftning har en mycket mindre sexindustri än t.ex. Holland. Människosmuggling och prostitution hänger ihop, men kvinnor, hur de än hamnat i industrin utnyttjas, säger Monica O'Connor.

  Maurice Morrow. Foto: Stephen Barnes/Alamy

  **Debatten på Irland **har pågått i över fem år. Den har nu börjat på allvar i Storbritannien. En färsk studie av universiteten i Birmingham och Lancaster som ger den svenska modellen hård kritik har fått stor uppmärksamhet i brittiska medier. Enligt Nicola Smith, lektor i politik vid University of Birmingham och en av författarna till studien, är det språk som används då man diskuterar sexarbete både föråldrat och sexistiskt.

  – Det handlar ofta om att heterosexuella män utnyttjar sårbara kvinnor, att sex är något som män vill ha och kvinnor kan ge dem. Verkligheten är mycket mer komplicerad än så, men samhällets förutfattade meningar om sexarbete visar hur envisa de här stereotyperna är, säger hon.

  Enligt Smith är språket bakom den svenska modellen inte bara sexistiskt, det reflekterar inte heller verkligheten i Storbritannien.

  Studien har gått igenom över 27.000 webbannonser, två tredjedelar av dem vände sig till kvinnliga kunder. En av tre sexarbetare i studien var män eller transsexuella. Och mindre än hälften uppgav att de var heterosexuella.

  – Den svenska modellen baserar sig på tron att alla sexarbetare är kvinnor och att deras klienter är män. Vår studie visar att sexarbete inte existerar i någon heterosexuell bubbla, säger Nicola Smith.

  Enligt Monica O'Connor på University College är det ändå oftast unga och sårbara kvinnor som utnyttjas inom industrin. Hon anser att de som debatterar frågorna borde tänka på hur olika lagstiftningar kan påverka ett land i
  längden.

  – Vi måste fråga oss vad legalisering av sexarbete egentligen skulle betyda för jämställdhet. Vill vi verkligen säga att det är okej att köpa en annan person, undrar Monica O'Connor.

  Hon tillägger att roten till prostitution ofta är fattigdom och utslagenhet. Det finns tecken på att sexarbete ökat i Storbritannien och på Irland efter finanskrisen.

  – Vi uppskattar att närmare 70 procent av sexarbetarna i Storbritannien är mammor och barnfattigdomen ökar, säger Laura Watson, som representerar organisationen English Collective of Prostitutes Watson, i en intervju med Channel 4.

  Hon anser att nedskärningarna och högre universitetsavgifter har lett till att allt fler blivit sexarbetare. En studie av Swansea University visar att en av fem brittiska studerande övervägt att jobba inom sexindustrin, omkring fem procent av de som intervjuades i studien har arbetat inom branschen.

  Annons

  Den svenska modellen med sexköpslag har blivit högaktuell i Storbritannien och på Irland.

  Foto: Kirsty Wigglesworth/ TT Bild 1 av 2

  Maurice Morrow.

  Foto: Stephen Barnes/Alamy Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X