Annons
X
Annons
X

Svensk seger i slaget om snuset

I ett evigt ögonblick för Maria Larsson (KD) säkrades svensk egenreglering av snuset på midsommaraftonen.

Av TT
(uppdaterad)

Om EU:s medlemsstater får råda får Sverige fortsätta att själv bestämma över prillornas smak och innehåll.

Barn- och äldreministern - som ansvarar för tobaksdiskussionerna i EU - sken som en hel midsommarsol när hon klev ut från hälsoministermötet i Luxemburg på fredagseftermiddagen.

– För det första är jag jätteglad över att vi fått ett nytt tobaksdirektiv där det finns en så stark och stor enighet mellan Europas länder om att göra allt vi kan för att skydda barn och unga från att börja använda tobaksprodukter, sade Larsson.

Annons
X

– Och det andra saken som jag är glad för handlar om att vi har faktiskt räddat snuset och får själva bestämma över innehåll, produktreglering, ingredienser, karaktäristiska smaker och också natriumkarbonatet. Så torra prillor behöver inte bli resultatet, utan prillorna kan bevara sin fuktighet.

Rent praktiskt fick Sverige in en skrivning om att tobak som används i munnen undantas från de regleringar som ansvarige EU-kommissionären Tonio Borg vill göra vad gäller innehåll och smaksättning i tobaksprodukter - något som internationellt främst kommit till för att stoppa cigaretter med exempelvis vanilj- eller chokladsmak.

Enligt Larsson var det sannolikt Sveriges allmänna undantag från EU:s snusförbud som blev avgörande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har visat ett starkt intresse och försökt få Europas länder att förstå vad snuset betyder i Sverige och för svenskarna. Och sedan har vi också, och det tror jag var avgörande, hävdat det svenska undantaget som vi fick vid inträdet i EU. Ett undantag som man får vid inträdesförhandlingar - det är tungt.

  Tobaksdirektivet ska härnäst behandlas av EU-parlamentets hälso- och miljöutskott i juli, varpå hela EU-parlamentet tar ställning vid sin session i Strasbourg i september. Därefter väntar kompromissförhandlingar som Larsson nu ser fram emot ”med tillförsikt”.

  Hos dominerande snustillverkaren Swedish Match väntar man fortfarande på fler fakta om kompromissen.

  – För oss är det lite tidigt att dra slutsatser om vad konsekvenserna blir. Vi vill gärna se förslaget i sin helhet innan vi kommer med några analyser, sade informationsdirektör Patrik Hildingsson.

  Luxemburg TT:s korrespondent

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X