Annons

Svensk schlager världsbäst – på att låta likadant som andra

Mariette, Benjamin Ingrosso och Charlotte Perrelli på årets Melodifestival. I bakgrunden det italienska bandet Stadio.
Mariette, Benjamin Ingrosso och Charlotte Perrelli på årets Melodifestival. I bakgrunden det italienska bandet Stadio. Foto: Jonas Ekströmer, Jessica Gow/TT, Fernanda Bareggi/IBL Fotomontage: SvD

Svenska Melodifestivalen är bäst i världen på att låta exakt likadant som alla andra. Ändå tycks intresset för sångtävlingen vara oändligt bland svenskar. Bara i ett annat europeiskt land har festivalen lika stor betydelse – Italien. Fast där håller man envist i den ursprungliga schlagerstilen.

Under strecket
Publicerad

Lavina kommer framföra Tysklands bidrag.

Foto: IBLBild 1 av 3

Charlotte Perrelli i årets Melodifestival.

Foto: Jessica Gow/TTBild 2 av 3

Stadio på festivalen i Sanremo 2016.

Foto: Fernanda Bareggi / IBLBild 3 av 3

För några år sedan satt jag tillsammans med några svenska journalister på ett kafé vid Kungsträdgården. En konferens var just avslutad och så småningom kom samtalet att handla om lättsammare ämnen. Kollegan bredvid och jag började tala om populärmusik. Hennes livskamrat, berättade hon, marknadsförde svensk underhållning utomlands, framför allt i USA. ”Och skiten säljer vi till Tyskland”, sade hon glatt.

Först lite senare insåg hon att påpekandet kanske inte var så passande. Men kanske hade hon rätt, och den svenska produktionen av schlager, popmusik och rock är alldeles överlägsen den tyska – eller den italienska, för den delen, ty om den hör man ingenting i Sverige, inte ens om att man kan sälja ”skiten” till landet därnere.

Annons
Annons
Annons