Annons

SVENSK RÖNTGENLÄKARE TJÄNAR MILJONER PÅ VERKSAMHETEN GENOM KOPPLINGAR TILL PRIVATA FÖRETAG Mammografi lönsam affär

Under strecket
Publicerad

Tjusiga hemsidor gör reklam för mammografikurserna på exotiska resmål.
För åtskilliga av de inblandade handlar det om prestige, karriärer, men framför allt om pengar. Bara i USA omsätter mammografiindustrin över trettio miljarder kronor per år.
En av de svenskar som har privata ekonomiska intressen i mammografin är Laszlo Tabar. Han är röntgenöverläkare sedan slutet av 1970-talet på lasarettet i Falun och därtill huvudmannen bakom mammografistudien i Dalarna som 1985-1986 startade mammografivågen i flera länder. Den studie som fått mest kritik för vetenskapliga brister och felaktigheter.

I alla år har han varit en av de ivrigaste förespråkarna för mammografi och vid fredagens mammografimöte i Stockholm spelade han en huvudroll. Genomgående redovisar han de högsta siffrorna för mammografins livräddande effekter, jämfört med övriga utvärderingar.
Samtidigt har han under en lång tid bedrivit en omfattande internationell affärsverksamhet till stor del baserad på den skattefinansierade svenska mammografistudien. Han ger vid sidan av läkarjobbet kurser i mammografi via sitt amerikanska företag, som numera heter Mammography Education Inc med säte i Scottsdale i Arizona.

Annons
Annons
Annons