Annons

Kapten RödSvensk reggae lockar publiken till allsång

Kapten Röd. Arkivbild.
Kapten Röd. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/ TT

Björn Nilsson från Göteborg, mer känd som Kapten Röd, levererar en roots-klassiker som är lika svensk som en talldunge utanför Lysekil. Globen sjunger allsång.

Under strecket
Publicerad

Det är lite av ett parallellt universum. Den ivrige discjockeyn i baren på Globen mixar Alkaline med Vybz Kartels hyllning till ökenkängor, och den tillika mixade publiken jublar och dansar vilt. Men den tända folksamlingen är inte här för att se en dancehall-artist från Jamaica, den är här för att se Björn Nilsson från Göteborg, mer känd som Kapten Röd. En lätt överpeppad man i 50-årsåldern går runt och ställer samma fråga till alla; ”Vet ni när Kaptenen ska gå på?” Stämningen är på topp, det är lördagskväll i det parallella reggae-Sverige.

Kapten Röd har varit aktiv under eget namn sedan 2005, men likt ett band som Hoffmaestro passerar han ofta under medieradarn, undantaget hans medverkan i seglar- och sångprogrammet ”Ebbots ark”. Detta har dock inte hindrat ett folkligt genomslag och redan 2012 blev han framröstad som bästa liveartist av P3:s lyssnare.

Annons
Annons
Annons